Recepten Sinterklaastraktatie: De ‘zak’ van sinterklaas (filodeegzakje met appeltjes & kaneel)
Sinterklaastraktatie: De ‘zak’ van sinterklaas (filodeegzakje met appeltjes & kaneel)
Boodschappenlijst
5 vellen filodeeg (22 1/2 gram per vel)
1 kleine Elstar appel
1 handje rozijnen
kaneel
honing (ca. 2 tl.)
olie (ca. 1 el.)
Bereidingswijze
Wat zal er dit jaar in de zak van Sinterklaas zitten? Dat weet niemand. Maar wij weten wel wat er in deze 'zak van sinterklaas' zit: elstar appel, rozijnen en een beetje honing. Een superleuke snack voor het Heerlijk Avondje!
Ook nodig: 12 cocktailprikkers
- Verwarm de heteluchtoven voor op 200°C.
- Ontdooi het filodeeg: ca. 2 uur buiten de koeling in de plastic verpakking.
- Vouw het filodeeg voorzichtig uit op een snijplank. Gebruik 2 of 3 vellen voor 6 zakjes. Leg 2 vellen apart op een schoon werkblad.
- Neem een groot, scherp mes. Houd de vellen voor je als een A4-tje. Snijd 3 vellen filodeeg in de breedte in drieën, daarna in de lengte halveren. Je hebt nu ongeveer 6 gelijke stukjes.
- Haal bij ieder stapeltje de bovenste velletjes filodeeg van elkaar en draai 1 of 2 keer een kwartslag.
- Maak de appel schoon: schillen, klokhuis verwijderen en in fijne stukjes snijden.
- Bevochtig de randjes van ieder filodeegzakje met olie en vul ze met appelstukjes (met ¼ appel kun je 4 zakjes vullen), 2-3 rozijntjes, een snufje kaneel en tot slot een drupje honing.
- Vouw ieder filodeegzakje voorzichtig dicht, steek vast met een cocktailprikker en plaats ze in een baktray of ovenschaal.
- Ga aan de slag met de laatste 2 vellen: Volg de werkwijze van stap 4 tot en met 8.
- Bak de sintzakjes in ca. 20 minuten af. Check tussendoor even, iedere oven is weer anders.
- Laat de sintzakjes afkoelen, verwijder de prikker voor serveren.
Tip: Je kunt het filodeeg ook een dag van tevoren in de koeling ontdooien.
Voedingswaarde per persoon