Winterbonenkruid

Naast winterbonenkruid bestaat er ook zomerbonenkruid. De verse toppen van dit kruid worden geoogst samen met de bonenpluk, vandaar de naam. De smaak van bonenkruid is pikant, iets peperachtig en op z’n best vlak voor de plant gaat bloeien. Vanwege de peperachtige pittige smaak is dit kruid een uitkomst bij een zoutbeperkt dieet. Je kunt winterbonenkruid het beste in de koelkast bewaren.

OOK WEL GENOEMD:

Bonenkruid
Ga naar:

Informatie

Winterbonenkruid kopen en bewaren

De verse takjes moeten stevig zijn en peperachtig ruiken. Je kunt winterbonenkruid na aankoop het beste in vershoudfolie in de koelkast bewaren.

Teelt en seizoen

Naast winterbonenkruid bestaat er ook zomerbonenkruid. Winterbonenkruid is een vaste plant. Zomerbonenkruid is daarentegen een eenjarige plant.

De wintervariant van dit kruid heeft grijsgroenige blaadjes die iets glimmen. De blaadjes staan ver van elkaar aan de stengel.


Tip

Met winterbonenkruid worden alle soorten bonen of groenten nog lekkerder! Hierdoor kom je nog makkelijker aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram.

Winterbonenkruid smaak 

De smaak van bonenkruid is pikant en iets peperachtig. Vanwege de peperachtige pittige smaak is dit kruid een uitkomst bij een zoutbeperkt dieet.

Vlak voor de plant gaat bloeien is de smaak op z’n best. Als je het kruid zelf wilt drogen is dat ook het beste tijdstip om de blaadjes te plukken. Pluk alleen de blaadjes van de toppen en de malse stengels.

Je kunt winterbonenkruid zo gebruiken:

  • In combinatie met alle soorten verse bonen.
  • Bij gedroogde peulvruchten.
  • In komkommersalade.
  • Bij varkensvlees.
  • In ragout, roerei of kippensoep.
  • In romige sauzen bij rosbief, ham of vis.
  • Meegekookt met spruitjes of andere koolsoorten. 

Recepten met winterbonenkruid

Meer recepten

Verkrijgbaarheid winterbonenkruid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec