Stoofperen

Een stoofpeer is kleiner en harder dan de gewone peer. De stoofpeer wordt niet rauw gegeten, maar gestoofd zijn ze heerlijk. Gestoofde peren zijn een traditioneel en oer-Hollands gerecht. Tegenwoordig zijn er nog veel liefhebbers voor deze kruidige, zoete peertjes. De meest populaire stoofpeertje in Nederland is de Gieser Wildeman.

OOK WEL GENOEMD:

Peren
Stoofperen
Peer
Stoofpeer
Ga naar:

Informatie

Stoofperen kopen

De peren moeten groen of groenbruin zijn en stevig aanvoelen.

De meeste stoofperen in onze winkels en marktkramen komen in de allerhoogste kwaliteit en versheid uit eigen land.

Portiegrootte

Per stuk met schil en klokhuis: 115 gram
Per stuk zonder schil en klokhuis: 92 gram 


Teelt en seizoen 

Peren zijn nauw verwant aan appels. De perenboom bloeit, afhankelijk van het ras, van half april tot begin mei.

Een peer groeit uit een bevruchte bloem, meestal eerst met de dikke kant naar boven, maar door het toenemende gewicht van de vrucht kantelt deze geleidelijk naar onderen.

Je kunt peren in twee categorieën verdelen: handperen en stoofperen. De handpeer heeft over het algemeen een groene kleur met soms een rode blos aan de zonzijde. De schil is zacht en eenvoudig te verwijderen. Het vruchtvlees is sappig en zacht.

Stoofperen zijn ook groen. Ze zijn alleen droog en hard. Je kunt stoofperen niet rauw eten.

Stoofperen zijn voornamelijk in de herfst en winter verkrijgbaar.

Tip

Een peer is tof, want het telt weer mee voor 1 portie fruit. Zo haal je met gemak meer dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid fruit!

Stoofperen smaak 

Stoofperen zijn kruidig zoet.

Stoofperen zijn wat hard om uit het vuistje te eten, maar zo zijn ze heerlijk:

  • Gestoofd als groentegerecht bij rundvlees of wild met aardappelpuree.
  • Gestoofd en geserveerd met vanillevla.
  • Gevuld met cranberrycompote als bijgerecht bij wild.
  • Als compote of chutney
  • In gebak en trifles.

Consumptiecijfers

Peer staat op plek 3 in de top 10 van de meest gegeten soorten fruit.

Voedingswaarden stoofperen

Peer zonder schil
Peer met schil
Algemeen
Energie
kj
226
Energie
kcal
53
Eiwit
gr
0.3
Eiwit plantaardig
gr
0.3
Koolhydraten
gr
11.7
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
2
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0
Vitamine B1
mg
0.01
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
1
Zout
mg
0
Calcium
mg
5
Fosfor
mg
12
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid stoofperen

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec