Rode kool

Rode kool is één van de belangrijkste sluitkoolgewassen. Witte kool, spitskool en savooiekool vallen hier ook onder. Rode kool is één van de oudste koolsoorten. Er is zomer- en winter rode kool. De blauwrode kleur van rode kool wordt veroorzaakt door een natuurlijke kleurstof. De intensiteit van de rode kool is afhankelijk van het ras.

OOK WEL GENOEMD:

Kool
Rode kool
Ga naar:

Informatie

Portiegrootte

Portiegrootte

Rode kool kopen en bewaren 

Een verse kool ziet er zo uit:

  • De krop is min of meer gesloten.
  • De kool heeft een dieppaarse, glanzende huid.
  • De kool moet stevig aanvoelen met knapperige bladeren.

Rode kool is ongesneden of gesneden, in pot en diepgevroren verkrijgbaar.

Zelf rode kool kweken

Rode kool kun je op bijna elke goed gedraineerde grondsoort kweken. Zorg er wel voor dat je de grond goed bemest van te voren met organische mest. Wil je meer weten over hoe je je eigen rode kool kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje. 

Hoeveel weegt rode kool?

Gekookt blik/glas of gekookt
Opscheplepel: 45 gram
Eetlepel: 25 gram

Rauw
Opscheplepel: 25 gram
Eetlepel: 15 gram
Per stuk m/l (vuil gewicht): 1000/1500 gram
Per stuk m/l (schoon gewicht): 850/1275 gram


Teelt

Rode kool is één van de belangrijkste sluitkoolgewassen. Rode kool wordt voornamelijk voor de verse markt geteeld. Andere sluitkolen zijn witte kool, spitskool en savooiekool.

Rode kool is één van de oudste koolsoorten. Er is zomer- en winter rode kool. Ook worden er kleine een- of tweepersoons kooltjes geteeld.

De blauwrode kleur van rode kool wordt veroorzaakt door een natuurlijke kleurstof (die je moeilijk uit je kleren krijgt!).

Tip

Neem ongeveer 300 gram rode kool per persoon om aan de benodigde 250 gram groenten op je bord te komen. Rijk aan mineralen is rode kool zo een goede bijdrage aan je dagelijkse portie groenten!

Rode kool smaak

Rode kool is lichtzoet en heeft een typische koolsmaak.

De bekendste combinatie is rode kool met appeltjes, maar rode kool kun je ook zo gebruiken:

  • In een roerbakgerecht met tutti frutti of ananas en rozijnen. 
  • Geraspt in een salade met bijvoorbeeld banaan en een yoghurtdressing met sinaasappelsap. 
  • In rauwkost.
  • In stamppot met kalkoen- of kabeljauwfilet.
  • Gekookt in combinatie met (gekookte) kastanjes. 

Filmpje: Zo maak je de lekkerste rode kool met maar liefst 17 ingrediënten!

Recepten met rode kool

Meer recepten

Voedingswaarden rode kool

Kool rode rauw
Kool rode gekookt
Kool rode blik/glas
Kool rode met appeltjes diepvries gekookt
Kool rode met appeltjes blik/glas
Kool rode met appeltjes huishoudelijk bereid
Kool rode gekookt met zout (42+)
Algemeen
Energie
kj
114
Energie
kcal
27
Eiwit
gr
2
Eiwit plantaardig
gr
2
Koolhydraten
gr
3
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
2
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.2
Vitamine B1
mg
0.09
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
9
Zout
mg
0.02
Calcium
mg
50
Fosfor
mg
30
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid rode kool

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec