Pronkboon kopen
Pronkbonen moeten er lekker frisgroen uitzien en stevig aanvoelen.
Portiegrootte
Gekookt
Opscheplepel: 55 gram
Eetlepel: 35 gram
Rauw
Opscheplepel: 60 gram
Bos (schoon): 38 gram
Pronkbonen moeten er lekker frisgroen uitzien en stevig aanvoelen.
Gekookt
Opscheplepel: 55 gram
Eetlepel: 35 gram
Rauw
Opscheplepel: 60 gram
Bos (schoon): 38 gram
De pronkboon is een plant uit de vlinderbloemenfamilie. Oorspronkelijk komt de plant uit berggebieden van Mexico en Centraal-Amerika. De klimplant is in Nederland een eenjarige plant. Het is een sterke plant, niet snel vatbaar voor ziekten en kan goed tegen slechte weersomstandigheden.
De klimplant wordt geteeld aan bonenstaken. De bonen staken zijn ongeveer 3 m hoog. De staken kunnen gemaakt zijn van bamboe of wild. De staken gaan meestal een jaar of 3 mee, daarna zijn ze rot of breken ze snel.
De oogst start in juli en gaat tot eind augustus door. Er zijn pronkbonen in september en oktober.
Met een portie van 250 gram pronkbonen heb je al de je dagelijkse portie groenten binnen!
De smaak van pronkbonen is uitgesprokener dan van snijbonen.
Pronkboon kun je zo gebruiken: