Peterseliewortel bewaren
Met loof is peterseliewortel 4 dagen houdbaar in de koelkast. Zonder loof zelfs iets langer.
Wil je peterseliewortel invriezen? Blancheer de wortel dan 2-4 minuten en vries dan in. In de vriezer is peterseliewortel bij minimaal 18°C tot 12 maanden houdbaar.
Peterseliewortel bereiden
Borstel de wortels goed schoon onder stromend water. Snijd vervolgens een plakje van de onder- en bovenkant.
Je kunt de peterseliewortel in blokjes of plakjes snijden en vervolgens koken of stoven. Je kunt de peterseliewortel verwerken in een puree. Maar je kunt de peterseliewortel ook rauw gebruiken, geschaafd in een salade.
Het blad van de peterseliewortel kan op dezelfde manier worden gebruikt als peterselie.
Peterseliewortel kopen
De wortels moeten stevig en droog zijn. Het loof moet frisgroen en niet verlept zijn.
Teelt
De peterseliewortel is een peterseliesoort. De peterseliewortel wordt gekweekt om de grote witte wortel en niet om het blad.
De wortel kan tot 15 cm lang worden. Peterseliewortel wordt ook wel wortelpeterselie genoemd.
Peterseliewortels groeien aan een plant. De plant kan vanaf maart gezaaid worden. De wortels kunnen dan vanaf oktober worden geoogst.
Wanneer is de peterseliewortel verkrijgbaar? De grootste toevoer is van oktober tot en met februari.
Tip
Deze witte wortel én het blad dragen bij aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram!
Peterseliewortel smaak
De wortel heeft een smaak die doet denken aan knolselderij en pastinaak.
De peterseliewortel kun je zo gebruiken:
- Gekookt of gestoofd.
- In een stamppot (zowel blad als wortel).
- Rauw (geschaafd) in een salade.
- In soep met prei en linzen.
- In puree eventueel met (zoete) aardappel.