Peren kopen
Peren mogen geen bruine vlekken hebben. Rijpe peren geven mee bij een lichte vingerdruk bij de steel.
Portiegrootte
Per stuk s/m/l (met schil): 225/160/125 gram
Per stuk s/m/l (zonder schil): 180/130/90 gram
Peren mogen geen bruine vlekken hebben. Rijpe peren geven mee bij een lichte vingerdruk bij de steel.
Per stuk s/m/l (met schil): 225/160/125 gram
Per stuk s/m/l (zonder schil): 180/130/90 gram
Peren zijn nauw verwant aan appels. De perenboom bloeit, afhankelijk van het ras, van half april tot begin mei.
Een peer groeit uit een bevruchte bloem, meestal eerst met de dikke kant naar boven, maar door het toenemende gewicht van de vrucht kantelt deze geleidelijk naar onderen.
Je kunt peren in twee categorieën verdelen: handperen en stoofperen. De handpeer heeft over het algemeen een groene kleur met soms een rode blos aan de zonzijde. De schil is zacht en eenvoudig te verwijderen. Het vruchtvlees is sappig en zacht.
Stoofperen zijn ook groen. Ze zijn alleen droog en hard. Je kunt stoofperen niet rauw eten.
Populaire handperen zijn:
Een peer is tof, want het telt weer mee voor 1 portie fruit. Zo haal je met gemak meer dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid fruit!
Goed om te weten, een peer met schil weegt zo'n 225 gram en zonder schil 180 gram.
Een rijpe handpeer smaakt zachtzoet en sappig. De onrijpe (groene) peer is knapperig en fris. Je kunt de peer gewoon uit het vuistje eten, maar je kunt de peer ook zo gebruiken:
Stoofperen zijn wat hard om uit het vuistje te eten, maar zo zijn ze heerlijk:
Peer staat op plek 3 in de top 10 van de meest gegeten soorten fruit.