Maïs kopen en bewaren
Verse suikermaïs is tegenwoordig het hele jaar door te koop. Tussen juli en half oktober komt de maïs uit Nederland, en de rest van het jaar wordt het geïmporteerd uit o.a. Senegal, Marokko en de Verenigde Staten.
Als je maïs gaat kopen, let er dan op dat de korrels niet uitgedroogd zijn. Dit geeft aan dat de maïs oud is en niet meer zo lekker zoet smaakt. De kleur van de maïs moet mooi heldergeel zijn, na het koken wordt dit donkergeel.
Koop dus kolven met mooie heldergele korrels. Zijn de kolven bedekt met bladeren, trek ze dan voorzichtig iets opzij om de kleur van de korrels te checken. Kijk dan meteen oven onder de bladeren of er geen schimmel zit. De lange witte draden zijn geen schimmel, die horen erbij.
Daarnaast vindt je vaak in de supermarkt vacuüm ingesealde maïskolven, meestal per twee verpakt. Deze moet je gewoonlijk nog 8-10 minuten koken.
Zelf maïs kweken
Kies bij het kweken van maïs voor een humusrijke grond die losgemaakt is en waar veel zonlicht valt. Zaai zo’n drie zaadjes vijf centimeter diep de grond in en laat er steeds vijftien centimeter tussen. Wil je meer weten over hoe je je eigen maïs kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt maïs?
1 opscheplepel = 30 gram
1 eetlepel = 12 gram