Lucuma

De lucuma en mamey sapota zijn familie en behoren tot de sapotaceae. Beide vruchten met een enorme historie. De Inca’s duiden de vrucht aan als ‘’goud’’ vanwege de zoetheid en zeldzaamheid ervan. Een symbool voor vruchtbaarheid en creatie. Lucuma’s zijn ongeveer even groot als een appel en worden voornamelijk rauw uit de hand gegeten. De vrucht is ook geschikt om siroop van te maken of te gebruiken op taarten.
Ga naar:

Informatie

Lucuma kopen en bewaren

Bij aankoop moet je letten op de rijpheid, waarbij je zoekt naar vruchten met een diepe oranje kleur en een zachte consistentie. Na aankoop kun je lucuma nog ongeveer 1-3 dagen goed houden. Om te voorkomen dat de vrucht te snel rijpt, kun je deze in de koelkast bewaren. Houd er echter rekening mee dat dit van invloed kan zijn op de smaak van de vrucht.

Lucuma herkomst

De lucuma is een vrucht die al eeuwenlang inheems is in de Andes-valleien van Chili, Ecuador en Perú. De exotische vrucht werd gerapporteerd in Ecuador in het jaar 1531. Later werd hij ook ontdekt aan de Peruaanse kust. Bij deze archeologische opgravingen bleek dat de vrucht vaak afgebeeld werd in keramiek op begraafplaatsen van de inheemse bevolking van Peru. Het is interessant om op te merken dat de populariteit van lucuma de laatste tijd wereldwijd is toegenomen.

Lucuma smaak

Het gele vruchtvlees van de lucuma heeft een heerlijke, zoete smaak die doet denken aan pompoen. Deze smaak wordt vaak omschreven als een combinatie van ahornsiroop, butterscotch en vanille, en wordt vaak gebruikt in overheerlijke desserts en gebak, zoals ijs, taarten en cakes.

Bron: Fruituitzuid.nl

Verkrijgbaarheid lucuma

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec