Knoflook

Knoflook is een echte smaakmaker. Knoflook staat bekend vanwege zijn indringende aroma. Knoflook is familie van de uien. Knoflook is rijk aan vluchtige aromastoffen. Rauwe knoflook smaakt scherp. Door knoflook te verhitten wordt de smaak aromatischer en zoeter. Een knoflookbol kan tot 20 teentjes knoflook bevatten. Knoflookbollen worden in hun geheel gedroogd. Knoflook kun je het beste op een koele plek bewaren.
Ga naar:

Informatie

Knoflook kopen en bewaren

Koop stevige bollen zonder gele vlekken. Knoflook kun je na aankoop het beste op een koele plek bewaren.

Zelf knoflook kweken

Het is een echte aanrader om knoflook in je eigen keukentuintje te planten aangezien er zeker rassen zijn die het in Nederland goed doen. Benieuwd hoe je dat moet doen? Kijk op Mijn Keukentuintje. 

Hoeveel weegt knoflook?

Teentje: 2 gram
Bolletje: 50 gram


Teelt en seizoen

Al in de oudheid werd knoflook gegeten, vooral in de landen rond de Middellandse Zee en in Azië.

Knoflook komt uit de lookfamilie. Ui, prei en bieslook behoren ook tot het geslacht look. Net als bieslook en ui is knoflook een bolgewas. Z’n energie wordt voor de winter in de bol opgeslagen. Dat zorgt voor een voorsprong in de lente waardoor het een groeispurt kan maken. De plant groeit goed in de volle zon en op een doorlatende grond.

Een knoflookbol kan tot 20 teentjes knoflook bevatten. Knoflookbollen worden in hun geheel gedroogd.

Filmpje: Waar komt knoflook vandaan?

Tip

Een teentje knoflook weegt slechts 2 gram. Knoflook is dus geen krachtpatser als het gaat om gewicht, maar wel om smaak. Breng andere groenten hiermee op smaak, zo zit je sneller aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram!

Knoflook smaak 

Knoflook heeft een sterke smaak en indringend aroma. Gebruik ongeveer 1-4 teentjes knoflook per recept voor 4 personen.

Je kunt knoflook zo gebruiken:

  • Rauw, uitgeperst door sausjes en dressings.
  • Uitgeperst met kruiden en roomboter voor kruidenboter.
  • Met ui als basis van tal van sauzen en stoofschotel.
  • Spaghetti all’ aglio et olio: knoflook, peper en peterselie door de volkorenspaghetti.
  • Hele bollen poffen in de oven, de gare knoflook verder verwerken. 
  • Inmaken in olie. 
  • Voor inleggen van groenten.

Recepten met knoflook

Meer recepten

Verkrijgbaarheid knoflook

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec