Kiwano

Je zou denken dat het een kiwisoort is, maar de kiwano is meer familie van de komkommer en de meloen. De vrucht heeft stompe stekels. Het vruchtvlees is geleiachtig met honderden eetbare pitjes. Als de vrucht wat oranje begint te kleuren, is ze eetbaar. De smaak doet denken aan meloen, banaan en citroen. Je kunt kiwano het beste op een koele plek bewaren.

OOK WEL GENOEMD:

Gehoornde meloen
Ga naar:

Informatie

Kiwano kopen en bewaren

Koop stevige exemplaren zonder zachte plekken. Groene kiwano’s moeten nog een tijdje rijpen. Je kunt kiwano na aankoop het beste op een koele plek bewaren.

Teelt en seizoen

De kiwano komt oorspronkelijk uit de Kalahari-woestijn in tropisch Afrika.

Kiwano’s groeien aan kruidachtige planten met erg behaard blad en vele stekels.

De vrucht heeft stompe stekels. De vrucht is 10 tot 15 cm lang. De schil is niet eetbaar. Het vruchtvlees bevat honderden eetbare pitjes.

De onrijpe vrucht is groen aan de buitenkant. Tijdens het rijpen wordt de vrucht langzaam oranje. Zodra de vrucht wat oranje begint te kleuren, is ze eetbaar.

De kiwano wordt geteeld in Nieuw-Zeeland, Israël en Kenia.


Tip

Kiwano is een erg lekkere bijdrage aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit van 200 gram.

Kiwano smaak 

De smaak is fris en verschilt afhankelijk van het stadium van rijpheid. De smaak doet denken aan meloen, banaan en citroen.

Je kunt een kiwano halveren en uitlepelen, maar je kunt ‘m ook zo gebruiken:

  • In een vruchtensalade met ananas, appels, banaan en gehakte ongezouten noten.
  • Bij ijs of een roompudding.
  • In smoothie of yoghurtshake.
  • In een salade met tomaat, komkommer en verse geitenkaas.
  • In sorbetijs.

Recepten met Kiwano vind je op de site van EAT ME.

Verkrijgbaarheid kiwano

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec