Gele ui

De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. De gele ui heeft een goudgele schil en is wit van binnen. Het vruchtvlees is stevig en heeft een pittige smaak. De ui is super veelzijdig. Je kunt ermee koken, stoven of bakken. De ui kun je ook prima rauw gebruiken.

OOK WEL GENOEMD:

Ui
Gele ui
Ga naar:

Informatie

Portiegrootte

Portiegrootte

Gele ui kopen

Uien moeten hard zijn, droge buitenste schil hebben en mogen geen uitlopers hebben.

Portiegrootte

Rauw
Per stuk (zonder schil) s/m/l: 57/95/142 gram
Per stuk (zonder schil) extra groot (om te vullen): 238 gram 

Per stuk (met schil) s/m/l: 60/100/150 gram
Per stuk (met schil) extra groot (om te vullen): 260 gram 

Portie bij bijv. haring of snack: 10 gram 

Gekookt
 
Opscheplepel: 25 gram
Eetlepel: 15 gram


Teelt

De ui werd 3000 jaar voor Christus al gekweekt in Azië en China en later in India. Het waren de Romeinen die de ui in Europa introduceerden. Lees meer over de geschiedenis van de gele ui.

De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Op de Nederlandse akkers groeien verschillende soorten uien. Ze verschillen in grootte, kleur en scherpte. De gele ui heeft een goudgele schil en is wit van binnen. Lees meer over de Nederlandse oogst van gele uien. 

Filmpje: Het hele groeiproces van zaadje tot ui.

Tip

Een ui weegt al snel 80-100 gram. Begin de maaltijd met het snipperen van een uitje, als bijdrage aan de 250 gram groenten die je dagelijks nodig hebt.

Gele ui smaak

Het vruchtvlees is stevig en heeft een pittige smaak. De gele ui is super veelzijdig. Hij is geschikt om mee te koken, stoven of bakken en past bij vele gerechten, soepen en sauzen. De ui kun je ook prima rauw gebruiken. Een paar ringen rauwe ui geeft pit aan een stamppot of salade. Lees meer over de smaak van gele ui. 

Het is lastig om te zeggen of een gele ui minder scherp is dan een rode ui. Je kunt wel stellen dat een rauwe ui scherper is, dit geldt zowel voor een rode als een gele. En omdat de rode ui vaak rauw wordt gebruikt, wordt deze ook als scherper ervaren.

Zo kun je gele ui ook gebruiken:

  • In hachee.
  • In ringen gebakken bij een hamburger.
  • Rauw gesnipperd bij bieten of zoute haring.
  • Gesnipperd in een salade.
  • Door een omelet.
  • In een klassieke uiensoep of in andere soepen.
  • In de jus of sauzen.
  • Op (volkoren)pizza.

Consumptiecijfers

Ui staat op plek 1 in de top 10 van de meeste gegeten soorten groente.

Recepten met gele ui

Meer recepten

Voedingswaarden gele ui

Ui rauw
Ui gekookt
Algemeen
Energie
kj
157
Energie
kcal
37
Eiwit
gr
1.3
Eiwit plantaardig
gr
1.3
Koolhydraten
gr
6.3
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
0
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.1
Vitamine B1
mg
0.04
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
4
Zout
mg
0.01
Calcium
mg
29
Fosfor
mg
33
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid gele ui

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec