Citroenmelisse

De blaadjes van citroenmelisse zijn zacht, hartvormig en lichtgroen van kleur. De blaadjes lijken op muntblaadjes, maar zijn veel kleiner. Citroenmelisse ruikt sterk naar citroen. Ze geven bij gebruik in een gerecht een frisse citroenachtige smaak. Voeg citroenmelisse vlak voor serveren aan een gerecht of drank toe.

OOK WEL GENOEMD:

Citroenmelisse
Ga naar:

Informatie

Citroenmelisse kopen

Koop citroenmelisse die lekker fris ruikt, droog en groen is. Koop geen citroenmelisse met gele of natte, donkere randen. Een plantje citroenmelisse doet het ook goed in een pot op het balkon of in een hoekje van de tuin. Zo heb je de hele zomer door verse citroenmelisse.

Zelf citroenmelisse kweken

Bij het planten van citroenmelisse raden we je aan een vochtige grondsoort te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat citroenmelisse een lekker fris blad zal krijgen. Wil je meer weten over hoe je je eigen citroenmelisse kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje. 

Teelt

De blaadjes van citroenmelisse zijn zacht, hartvormig en lichtgroen van kleur. De blaadjes lijken op muntblaadjes, maar zijn veel kleiner.


Citroenmelisse zelf telen

Voorzaaien en zaaien
Je kunt citroenmelisse in potten of bakken, maar ook in de volle grond zaaien. In maart begin je met voorzaaien op de vensterbank. De zaden met aarde bedekken is dan niet nodig. Meteen in de volle grond zaaien kan vanaf mei/juni. Zaaien doe je op een beschutte, maar wel zonnige plek. Bij citroenmelisse geldt zelfs, hoe meer zon hoe beter. De zaden ontkiemen langzaam, na 2-4 weken.

Uitdunnen
Citroenmelisse kan breed en vrij hoog worden. Zitten er te veel zaaiingen op elkaar? Dan verplant je gewoon een paar plantjes naar een nieuwe plek. Houdt zo’n 40-60 cm afstand tussen de plantjes.

Bodem en bemesting
Citroenmelisse is niet veeleisend. Citroenmelisse heeft wel een voorkeur voor vochtige en voedingsrijke bodem. Zorg dus voor een voedingsrijke bodem en geef tussentijds mest.

Verzorging citroenmelisse
Na zaaien/kweken is de citroenmelisse uitgegroeid tot een struik. Vind je de struik te hoog of breed? Geen probleem, dan kun je hem terugsnoeien. Snoeien kun je het beste in augustus doen. In de winter verliest de struik z’n bladeren, maar dankzij de wortels overleeft de struik zonder problemen de winter.

Oogsten
Je kunt citroenmelisse vanaf juni oogsten. Snijd de stengels ongeveer 10 cm boven de grond af. Het eerste jaar is de oogst vaak nog mager. Vanaf het tweede jaar wordt het stukken beter, je geniet dan het hele seizoen van verse citroenmelisse.

Tip

Van citroenmelisse eet je maar kleine hoeveelheden, maar toch helpt het mee aan je dagelijkse portie groenten! Hoe? Je maakt er veel groentegerechten net wat lekkerder mee. Voordat je het weet heb je die aanbevolen hoeveelheid groenten van 250 gram te pakken!

Citroenmelisse smaak 

De blaadjes geven bij gebruik in een gerecht een frisse citroenachtige smaak. Verhit de blaadjes niet, dan gaat de fijne citroensmaak verloren.

Citroenmelisse kun je zo gebruiken:

  • Fijngeknipt door een fruitsalade. 
  • Fijngeknipt in vinaigrettes of kruidenboter.
  • Fijngeknipt over een omelet met zalm. 
  • Garnering bij sorbetijs of pudding.
  • Hele blaadjes door thee, vruchtensappen of cocktails.
  • Hele takjes met blaadjes staan leuk in flessen water op tafel.

Verkrijgbaarheid citroenmelisse

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec