Botersla

De officiële naam van de botersla is Salanova. Deze multi-leaf sla bevat wel twee tot vier keer meer bladeren dan gewone sla. Daarnaast zijn de blaadjes ongeveer even groot en hebben ze dezelfde vorm. Salanova heeft dus een compacte, volle krop. De blaadjes zijn mals en zacht van smaak.

OOK WEL GENOEMD:

Salanova
Rode botersla
Botersla
Multi-leaf sla
Sla
Groene botersla
Ga naar:

Informatie

Botersla kopen

Goede botersla ziet er fris van kleur uit. De sla is knapperig vers, zonder verlepte bladeren. Gebruik botersla het liefst zo snel mogelijk na aankoop.

Als de (voorgesneden) sla of in een mix met andere slasoorten verpakt wordt aangeboden, controleer dan de houdbaarheidsdatum.

Zelf botersla kweken

Sla kan in één seizoen meermalen achter elkaar geplant worden. Voorjaar en najaar zijn dan de beste perioden. Wil je meer weten over hoe je je eigen sla kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje. 

Hoeveel weegt botersla?

Blaadje: 7 gram 
Groentelepel: 10 gram
Schaaltje: 25 gram
Krop s/m/l ('vuil'): 150/200/270 gram
Krop s/m/l (schoon): 120/160/216 gram


Teelt en seizoen 

Salanova is een zogenaamde multi-leaf sla. Dat betekent dat een krop wel twee tot vier keer meer bladeren bevat dan gewone sla. Daarnaast zijn de blaadjes nagenoeg even groot en hebben ze dezelfde vorm. Salanova heeft dus een compacte en volle krop. Salanova koop je met de kluit nog aan de krop. Botersla is het hele jaar in het seizoen in Nederland.

Er zijn verschillende varianten te koop waarvan de Salanova Groen (groene botersla) en Salanova Rood (rode botersla) waarschijnlijk het meest bekend zijn.

Bekijk dit filmpje waarin Winston Post uitlegt hoe sla wordt geteeld.

Tip

Met één krop botersla/Salanova ben je sneller aan je dagelijkse portie groente van 250 gram dan met een gewone krop. Salanova bevat namelijk wel twee tot vier keer zoveel blaadjes dan gewone sla.

Botersla smaak

Botersla is mals en zacht van smaak.

Botersla kun je zo gebruiken:

  • Rauw, met alleen een dressing, smaakt deze sla al heerlijk.
  • Rauw als basis van een gemengde salade met bijvoorbeeld radijs, tomaat of reepjes paprika.
  • Verwerkt in een stamppot.
  • Gepureerd in een soep met aardappel, bouillon (met minder zout), sjalot, knoflook en kookroom light.
  • Op volkorenbrood met bijvoorbeeld 30+ kaas.
  • In een pot staat Salanova ook heel decoratief in je keuken. Zorg dat de plek niet te warm is. Je kunt dan steeds wat blaadjes plukken voor een salade of voor op volkorenbrood.

Consumptiecijfers

Groene sla staat op plek 10 in de top 10 meest gegeten groentesoorten.

Recepten met botersla

Meer recepten

Verkrijgbaar als

Meer groenten en fruit

Voedingswaarden botersla

Sla gem rauw
Sla met olie. zonder zout
Sla met slasaus zz
Algemeen
Energie
kj
61
Energie
kcal
15
Eiwit
gr
1.4
Eiwit plantaardig
gr
1.4
Koolhydraten
gr
1
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
66
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.2
Vitamine B1
mg
0.05
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
15
Zout
mg
0.04
Calcium
mg
53
Fosfor
mg
35
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid botersla

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec