Bloemkool

Bloemkool is een ronde koolsoort, die bestaat uit groene stengels met witte bloemknoppen. Het is één van de meest populaire groenten in Nederland. Dit komt door zijn milde, toegankelijke smaak. De groente komt uit Nederland, maar ook uit Frankrijk en Italië.

OOK WEL GENOEMD:

Kool
Bloemkool
Ga naar:

Informatie

Portiegrootte

Portiegrootte

Bloemkool kopen

De kool moet bij aankoop een goed gesloten structuur hebben én een mooie blanke kleur.

Zelf bloemkool kweken

Zaai bloemkool niet te dicht op elkaar; de plant heeft de ruimte nodig om grote bladeren en een mooie kool te kunnen vormen. Wil je meer weten over hoe je je eigen bloemkool kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje. 

Hoeveel weegt bloemkool?

Rauw
Per stuk (zonder blad/stronk): 694 gram 
Per stuk (met blad/stronk): 925 gram
Roosje: 32 gram 

Gekookt
Groentelepel: 55 gram
Eetlepel: 30 gram
Schaaltje: 110 gram


Teelt

Filmpje: Het groeiproces van zaadje tot bloemkool en kool verbouwen in je eigen moestuin.

Tip

Reken 300-350 gram bloemkool per persoon voor 250 gram op je bord. Vaak betekent dat een middelgrote bloemkool voor 2 personen. Nog wat roosjes over? Eet ze lekker rauw als tussendoortje. Als je zo snackt, zit je zo aan je dagelijkse portie groente van 250 gram!

Bloemkool smaak

Bloemkool heeft een milde, toegankelijke smaak. De bloemkool is heerlijk gekookt, maar ook lekker in een wokgerecht of uit de oven.

Bloemkool kun je zo gebruiken:

  • Klassiek: gekookt met aardappelen, jus en een gehaktbal van mager rundergehakt.
  • Serveren met kerrie- of tomatensaus.
  • Roosjes serveren met een dipsaus als hapje.
  • In salades.
  • Stoven met andere groente.
  • Gratineren in de oven.

Consumptie bloemkool

In 2002 prijkte bloemkool bovenaan het lijstje van meest gekochte groenten in Nederland. Drie jaar later stond bloemkool op de vijfde plaats. Weliswaar steeg de consumptie, maar met name de stijgende populariteit van andere groenten als tomaat, komkommer en ui zorgde ervoor dat bloemkool in rangorde daalde. Sindsdien staat de groente op de 5e of 6e plek. 

Zo'n 70 procent van de Nederlandse huishoudens koopt weleens of regelmatig bloemkool. Dit zijn met name 40 plussers; onder jongeren komt bloemkool niet voor in de top 10 van meest gekochte groenten. Zij kiezen eerder voor broccoli. 

Bron: GroentenFruit Huis

Recepten met bloemkool

Meer recepten

Voedingswaarden bloemkool

Kool bloem- rauw
Kool bloem- gekookt
Kool bloem- gekookt met zout (15+)
Algemeen
Energie
kj
107
Energie
kcal
25
Eiwit
gr
1.9
Eiwit plantaardig
gr
1.9
Koolhydraten
gr
3
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
0
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0
Vitamine B1
mg
0.05
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
8
Zout
mg
0.02
Calcium
mg
28
Fosfor
mg
48
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid bloemkool

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec