Bladpeterselie

Italiaanse peterselie staat ook wel bekend als platte peterselie. De platte peterselie is wat sterker van smaak dan de krulpeterselie. Een takje (of een paar blaadjes) is heel geschikt als garnering op koude schotels en soep. En de Italiaanse peterselie kun je ook in warme gerechten gebruiken.

OOK WEL GENOEMD:

Peterselie
Platte peterselie
Italiaanse peterselie
Bladpeterselie
Ga naar:

Informatie

Bladpeterselie kopen

Koop peterselie die lekker fris ruikt, droog en groen is. Koop geen peterselie met gele of natte, donkere randen.

Let op dat je het juiste kruid meeneemt: bladpeterselie lijkt erg op selderij.

Teelt

Peterselie heeft de Latijnse naam Petroselinum crispum. Het is een winterharde, kruidachtige, tweejarige plant uit de schermbloemenfamilie. De plant groeit op een vochtige, rijke grond iets in de schaduw of in de volle zon. De plant wordt zo’n 20-60 cm hoog.

Dit plantje, dat zijn oorsprong vindt in het Middellandse Zeegebied, werd vereerd door de Grieken. Zij geloofden erin dat hij was ontstaan uit het bloed van hun mythologische held Archemous. De Romeinen kroonden hun overwinnaars met peterselie kransen.


Tip

Italiaanse peterselie geeft veel smaak aan je gerechten. Wees er scheutig mee, want ook dit groen telt mee voor je dagelijkse portie groenten van 250 gram!

Bladpeterselie smaak

De frisse, hartige smaak van peterselie maakt het een onmisbaar kruid in de keuken. De platte peterselie is wat sterker van smaak dan de krulpeterselie. De platte peterselie kun je ook in warme gerechten gebruiken.

Peterselie kun je zo gebruiken:

  • In stoofgerechten met vlees, vis of vegetarisch.
  • In soepen.
  • In salades of rauwkost.
  • In zowel warme als koude sauzen.
  • In kruidenboter.

Recepten met bladpeterselie

Meer recepten

Verkrijgbaarheid bladpeterselie

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec