Bieten kopen
Rauwe bieten moeten bij aankoop stevig aanvoelen.
Portiegrootte
Gekookt
Opscheplepel: 50 gram
Eetlepel: 30 gram
Schaaltje: 130 gram
Rauw
Per stuk m/l (vuil gewicht): 85/200 gram
Per stuk m/l (schoon gewicht): 68/160 gram
Rauwe bieten moeten bij aankoop stevig aanvoelen.
Gekookt
Opscheplepel: 50 gram
Eetlepel: 30 gram
Schaaltje: 130 gram
Rauw
Per stuk m/l (vuil gewicht): 85/200 gram
Per stuk m/l (schoon gewicht): 68/160 gram
De rode biet is al ergens in de 16e eeuw ontdekt als een voedzame en lekkere groente.
Er zijn zomer- en winterbieten. In de winterperiode van oktober tot april komen winterbieten in de handel. Winterbieten zijn grote, ronde bieten zonder loof.
In de zomermaanden van ongeveer mei tot september zijn Hollandse zomerbieten of bosbieten verkrijgbaar. De zomerbieten zijn veel kleiner dan de winterbieten en komen in bosjes gebonden met het groene loof eraan in de handel.
We zetten de verkrijgbaarheid nog even op een rijtje.
Winterbieten: van oktober tot en met april.
Zomerbieten: van mei tot en met september.
Bietjes uit glas/blik: het hele jaar verkrijgbaar.
Voor gekookte bietjes geldt wat je weegt is wat je krijgt. Een portie van 250 gram is dus echt je dagelijkse 250 gram groente! Reken 100 gram bieten per persoon als lunchsalade of als lekker bijgerecht.
Bieten hebben een fris, zoetig en typisch aardse smaak.
Bieten zijn een aanrader in combinatie met bulgur, verse geitenkaas en linzen, maar zo kun je ze ook gebruiken: