Zwarte knoflook kopen en bewaren
Bij het kopen van de knoflook moeten de teentjes zacht zijn, dan zijn ze het verst en het lekkerst. De knoflook moet koel en droog bewaard worden, maar niet in de koeling. Zwarte knoflook is 1,5 jaar houdbaar.
Teelt en seizoen
Knoflook komt uit de lookfamilie, net als ui, prei en bieslook. Het is een bolgewas waarbij z'n energie voor de winter in de bol wordt opgeslagen. Knoflook kan daardoor in de lente een groeispurt maken. De plant groeit goed in de volle zon en op een doorlatende grond.
Zwarte knoflook ontstaat door een fermentatieproces (= proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken). Witte knoflook wordt eerst 2,5 week in ovens geplaatst en door een verwarmingsproces gefermenteerd. Hierdoor verandert de structuur, smaak en kleur van knoflook. De teentjes worden zwart en zacht en de knoflooksmaak wordt minder sterk.
Wil je meer weten over hoe je je eigen knoflook kan kweken? Kijk dan op de website van mijnkeukentuintje.nl
Tip
Zwarte knoflook is geen krachtpatser als het gaat om gewicht, maar wel om smaak. Je kunt andere groenten op smaak brengen met zwarte knoflook. Zo zit je al snel aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram!
Zwarte knoflook smaak
Zwarte knoflook is een natuurlijke smaakmaker. De smaak van zwarte knoflook doet denken aan soja en rozijnen.
Je kunt zwarte knoflook zo gebruiken:
- In soep met wortel en gember.
- In een salade met sla en asperges.
- Met venkel in een volkorenpasta.
- In een aardappelsalade met tomaat en peterselie.