Zuurkool kopen en bewaren
Zoals bij alle koelverse producten, controleer je de houdbaarheidsdatum. Liggen er meerdere varianten zuurkool in het groenteschap? Kijk welke je het meest aanspreekt: met wijn, kerrie of kruiden.
Voorverpakte zuurkool kun je na aankoop het beste koel en donker bewaren.
Wil je verpakte zuurkool bewaren die al geopend is? Dat kan! Een geopende verpakking zuurkool kun je nog 5 dagen in de koelkast bewaren. En restje gekookte zuurkool kun je 2 dagen in de koelkast of invriezen en 3 maanden in de vriezer bewaren in een afgesloten bewaarbakje. Op Veggipedia staat meer informatie hoe je zuurkool kunt bewaren en bereiden.
Hoeveel weegt zuurkool?
Gekookt
Opscheplepel: 45 gram
Eetlepel: 25 gram
Rauw
Opscheplepel: 25 gram
Eetlepel: 15 gram
Zak: 500 gram
Per stuk: ca. 1500 gram
Teelt en seizoen zuurkool
De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Zuurkool begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd. De rest wordt in fijne reepjes gesneden. De gesneden witte kool wordt licht gezouten. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost.
In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord. Dit deed hij om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen!
Bekijk meer over de zuurkool in de filmpjes: Kool telen in je eigen moestuin en informatie over zuurkool.
Goed om te weten
Zuurkool bevat veel zout. Daarom kun je zuurkool niet meetellen om aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram te komen.
Zuurkool smaak
Zuurkool is mildzuur van smaak. Zuurkool kun je zo gebruiken:
- Gekookt met gekookte aardappelen.
- Als stamppot met gepureerde (kruimige) aardappelen.
- In salade met banaan en rozijnen.
- In salade met peer en mandarijn.
- In stamppot met stukjes verse ananas (op ananas uit blik op eigen sap).
- In een roerbakschotel met tomatenpuree en paprikapoeder (de milde of pittige).
- In een roerbakschotel met goulashkruiden.
- Koud of opgewarmd op volkorenbrood met 30+ kaas of ham.
- Bij een hotdog.