Zomerbonenkruid kopen en bewaren
De verse takjes moeten stevig zijn en peperachtig ruiken. Je kunt zomerbonenkruid na aankoop het beste in vershoudfolie in de koelkast bewaren.
Teelt en seizoen
Naast zomerbonenkruid bestaat er ook winterbonenkruid. Zomerbonenkruid is een eenjarige plant. Winterbonenkruid is daarentegen een vaste plant.
De donkergroene blaadjes van zomerbonenkruid zijn smal en dik. De blaadjes staan ver van elkaar aan de stengel. Het kruid wordt in mei gezaaid.
Als de plant volwassen is begint de bonenpluk, vandaar de naam.
Tip
Met zomerbonenkruid worden alle soorten bonen of groenten nog lekkerder! Hierdoor kom je nog makkelijker aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram.
Zomerbonenkruid smaak
De smaak van bonenkruid is pikant en iets peperachtig. Vanwege de peperachtige, pittige smaak is dit kruid een uitkomst bij een zoutbeperkt dieet.
Vlak voor de plant gaat bloeien is de smaak op z’n best. Als je het kruid zelf wilt drogen is dat ook het beste tijdstip om de blaadjes te plukken.
Je kunt winterbonenkruid zo gebruiken:
- In combinatie met alle soorten verse bonen.
- Bij gedroogde peulvruchten.
- In komkommersalade.
- Bij mager varkensvlees.
- In ragout, roerei of kippensoep.
- In romige sauzen bij rosbief, ham of vis.
- Meegekookt met spruitjes of andere koolsoorten.