Zoete aardappel kopen
Koop liefst kleinere of middelgrote, stevige exemplaren. Het is handig als de grootte gelijk is.
Is de schil verkleurd of zijn er uitlopers? De zoete aardappel (bataat) is dan niet meer vers.
Portiegrootte
Rauw
Per stuk met schil s/m/l: 75/165/300 gram
Per stuk zonder schil s/m/l/: 68/148/270 gram
Gekookt
Opscheplepel: 69 gram
Eetlepel: 44 gram
Teelt
De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Mexico.
De zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd. De zoete aardappel is, anders dan de naam doet vermoeden, geen familie van de gewone aardappel. Ook is zoete aardappel niet gezonder; beide bevatten belangrijke vitamines, maar net in een andere samenstelling. Zoete aardappel bevat meer vitamine A, terwijl de gewone aardappel meer vitamine B6 bevat. Wel verschilt het type koolhydraten. De koolhydraten van zoete aardappel bevatten veel snel verteerbare koolhydraten, maar de koolhydraten in gewone aardappel zijn met name zetmeel. Echter, zoete aardappel bevat ook inuline wat juist trager verteerd wordt dan zetmeel.
De zoete aardappel groeit onder de grond. De zoete aardappel is de knolvormige wortel van een slingerachtige plant uit de windefamilie.
Bekijk hier hoe je zelf zoete aardappels oogst.
Zoete aardappels kunnen variëren in vorm: van langwerpig tot rond. De zoete aardappels die we in Nederland importeren zijn lichtgeel of purperrood van kleur.
Tip
Zoete aardappels zijn gezond en lekker. Ze kunnen bij elk gerecht gegeten worden.
Zoete aardappel smaak
De smaak is zoet, dat zegt de naam al, maar ook ietwat kruidig. Juist daarom past de zoete aardappel perfect in allerlei pikante gerechten.
Je kunt de zoete aardappel zo gebruiken:
- Als snack; rauw in reepjes met een yoghurtdipsaus.
- In soep.
- In een salade met stukjes bleekselderij, appel en ananas.
- Gestoofd met lamsvlees, tomaat, paprika, courgette, ui en knoflook.
- Gekookt in de schil.
- Gebakken in een koekenpan met een ui of prei.
- Gebakken in de oven en serveren met zure room.
- In schijven gegrild.
- Ongeschilde partjes in de wok met olijfolie.