Zilverui kopen en bewaren
Kies voor kleine, zoetzure uitjes voor garnering of tapas. Kies voor grotere uien als je ze meestooft in een gerecht.
Na aankoop kun je een gesloten potje met zilveruitjes gewoon in de voorraadkast bewaren. Een geopend potje kun je nog 1 maand in de koelkast bewaren.
Zilveruien worden ook gebruikt voor Amsterdamse uien. Amsterdamse uien zijn geel, hebben een wat scherper gekruide smaak en zijn zuur.
Portiegrootte
Per stuk: 2 gram
Eetlepel: 10 gram
Teelt en seizoen
Een zilveruitje is een oer-Hollands product. Deze mooie kleine uitjes worden al meer dan 100 jaar in ons land geteeld en wereldwijd geëxporteerd.
Tip
Zilveruitjes kun je gebruiken als friszure smaakmaker. Hierdoor eet je je groente(gerechten) of salade met nog meer smaak! Zo wordt het wel heel gemakkelijk om je dagelijkse portie groenten van 250 gram binnen te krijgen.
Zilverui smaak
Zilveruitjes zijn zoetzuur van smaak.
Zilverui kun je zo gebruiken:
- In salades met tomaat en tonijn of in een dressing met appel.
- Bij een volkorenboterham met 30+ kaas, een tosti of een huzarenslaatje.
- Als garnituur bij nasi of kapucijners, samen met augurkjes.
- Aan een prikkertje met 30+ kaas, ananas, ansjovis of andere zuurconserven (tapas).
- In stoofpotten met wild of mager rundvlees of in een jachtschotel (zuur maakt het vlees mals!).
- Meng ze voor een lekkere ‘beet’ door stamppot rauwe andijvie.
- In chutneys en sauzen bij vlees.