Witte bonen kopen en bewaren
Koop verse peulen die gaaf en onbeschimmeld zijn. Kies je liever voor gedroogde bonen? Koop ze dan als ze niet muf ruiken. Bij bonen in glas, blik of uit diepvries let je op de houdbaarheidsdatum.
Verse peulen met bonen bewaar je in de koelkast, bij voorkeur in de schil/peul. Hiermee voorkom je dat de bonen uitdrogen. Gedroogde peulvruchten kun je het beste op een koele, droge en donkere plek bewaren. Zo blijven ze minstens een jaar goed.
Portiegrootte
Witte bonen blik/glas
Opscheplepel: 60 gram
Eetlepel: 35 gram
Witte bonen in tomatensaus blik/glas
Opscheplepel: 70 gram
Eetlepel: 35 gram
Witte bonen gedroogd
Kopje: 105 gram
Witte bonen gekookt
Opscheplepel: 60 gram
Eetlepel: 35 gram
Teelt en seizoen
Witte en bruine bonen zijn de eetbare zaden van een peuldragende plant. Witte bonen hebben een vastere structuur dan bruine bonen.
Zowel van witte als bruine bonen zijn er verschillende rassen. Daarmee variëren onder andere de structuur en de vorm.
Witte bonen kunnen niervormig, rond of plat zijn. De peulvruchten worden vooral in Zeeland en Noord-Holland geteeld.
Gedroogde witte bonen en witte bonen in glas of blik zijn het hele jaar verkrijgbaar, maar worden vooral gegeten in de winter.
Tip
Het advies is om 1 keer per week peulvruchten te eten, zoals witte bonen. Het is een prima vleesvervanger.
Witte bonen smaak
Witte bonen hebben een romige smaak. De bonen zijn iets steviger qua structuur in vergelijking met bruine bonen.
Je kunt witte bonen zo gebruiken:
- Als basis voor bonensoep.
- In een stoofschotel met mager varkens- of lamsvlees.
- In een Italiaanse minestronesoep.
- In combinatie met snijbonen: ‘witte billetjes in het gras’.
- In een salade met tonijn, tomaat en rode ui.
- In tomatensaus voor bij een traditioneel Engels ontbijt: met geroosterd brood, spek, worst, een gegrild tomaatje.