Wilde perzik kopen
Koop perziken die lekker ruiken en een gave schil hebben. Een perzik moet lekker fruitig ruiken. Dit geldt ook als hij nog niet helemaal rijp is.
Portiegrootte
per stuk m/l (met pit en schil): 135/170 gram
per stuk m/l (schoon): 110/145 gram
Teelt en seizoen
De perzik is een steenvrucht. De pit, oftewel de steen, beschermt het zaadje. Abrikozen, kersen en pruimen zijn ook steenvruchten.
Perziken groeien in warme landen. Perziken komen oorspronkelijk uit China. De vruchten zijn een lange tijd geleden via het oude Perzië in Europa terechtgekomen. Tegenwoordig wordt de wilde perzik gekweekt in landen als Spanje, Italië, Nieuw-Zeeland en Portugal.
Het woord perzik betekent letterlijk Perzisch.
De wilde perziken zijn van mei/juni tot en met september verkrijgbaar.
Nederlandse teelt
Vroeger verbouwden we ook in perziken in Nederland. Ze groeiden dan in kassen. Het weer is namelijk niet warm genoeg voor de plant. Omdat het kweken van perziken in warme landen niet duurzaam is zijn we ermee gestopt ze hier te kweken.
Bron: Schooltv.
Tip
Een wilde perzik weegt al snel 100 gram en telt dus mee als één portie fruit.
Wilde perzik smaak
De wilde perzik heeft een verfijnde zoete smaak die sterker is dan die van de gewone perzik. Het vruchtvlees is sappig en stevig.
Wilde perziken kun je zo uit de hand eten, maar je kunt ze ook zo gebruiken:
- Als vulling van volkorenpannenkoekjes.
- Gegrild op de BBQ.
- Als fruitdessert, gepocheerd met steranijs.
- In een stoofschotel met kip.
- In zomerse salades met bijvoorbeeld volkorenpasta of zomerfruit.