Vijgen kopen en bewaren
Voel of de vijgen nog een zachte schil hebben. Is de schil stug? Dan zijn de vijgen niet meer zo vers. Je kunt de vijg dan nog steeds eten, maar de smaak zal wat minder zijn. Je kunt vijgen na aankoop het beste in de koelkast bewaren.
Zelf vijgen telen
Plant een vijgenboom in het voorjaar in de volle grond. Hij staat het liefst op een beschutte plek, uit de wind en in de volle zon. Wil je meer weten over hoe je je eigen vijgen kunt telen? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt een vijg?
Vers
Per stuk: 50 gram
Gedroogd
Per stuk: 20 gram
Handje: 100 gram
Bakje: 250 gram
Teelt en seizoen
Vijgen zijn er in vele verschillende kleuren: wit, groen, geel, rood of bijna zwart/paars. Al deze vruchten hebben een eigen kenmerkende smaak.
Vijgen zijn eigenlijk schijnvruchten. Ze worden gevormd uit de bloembodem en de bloem. Zowel de pitten als het vruchtvlees zijn eetbaar. Vijgen zijn zoet en aromatisch.
Vijgen komen in Nederland meestal uit Zuid-Europa. Turkije is de grootste producent van vijgen.
In Nederland kun je ook vijgen oogsten. Dan moet de vijgenboom wel op een beschutte plaats staan. Plant zelf eens een vijgenboom als je er plaats voor hebt in de tuin.
Vijgen uit het Middellandse Zeegebied zijn er vanaf juni/juli. Nederlandse vijgen zijn niet vaak verkrijgbaar in de winkel. Tip: plant zelf dus zo’n mooie boom! De Nederlandse vijgen zijn er op zijn vroegst in augustus of september.
Tip
Verse vijgen zijn ideaal om te eten als voor- of als nagerecht, maar ze zijn ook heerlijk als tussendoortje! Lekker als aanvulling op je dagelijkse behoefte van 200 gram fruit.
Vijgen zitten bomvol mineralen en bevatten weinig calorieën. Minstens zo belangrijk: het is ook één van de lekkerste vruchten!
Vijgen smaak
Vijgen zijn zoet en aromatisch.
Het is lekker om de zoete vijgen met een tegenhanger te combineren. Bekende voorbeelden zijn (rauwe) ham, maar ook met verse geitenkaas kun je het prima combineren.
Vijgen hebben een eigen, delicate smaak. Combineer vijgen daarom met niet te veel ingrediënten. Zo komt de vijg het beste tot zijn recht.
We geven je een aantal suggesties hoe je vijgen kunt gebruiken:
- Als voorgerecht met (rauwe) ham en een drupje balsamico azijn.
- Gevuld met verse geitenkaas en kort gegrild.
- Gewikkeld in ham in de pan gebakken.
- In sorbetijs.
- Als decoratie bij een frisse salade.
- Serveer verse vijgen met ongezouten noten en verse geitenkaas.
- Met magere kwark en een drupje honing.