Venkel kopen
Koop venkel altijd zo vers mogelijk. Als venkel te lang ligt, loopt de smaak namelijk wat terug. Een verse venkel ziet er fris en mooi groen uit en de ‘knol’ voelt stevig aan. Let erop dat de venkel ‘rokken’ spierwit zijn en geen bruine vlekken hebben.
Venkel bereiden en bewaren
Je kunt venkel na aankoop het beste in de koelkast bewaren. Venkel kun je ook invriezen. Het blijft tot wel 1 jaar houdbaar in de diepvries. Blancheer het eerst kort voordat je het invriest. Lees hier meer over hoe je venkel kunt schoonmaken, bereiden en bewaren.
Hoeveel weegt venkel?
Rauw
Per stuk s/l: 140/360 gram
Gekookt
Opscheplepel: 50 gram
Zelf venkel kweken
Zaai venkel op een vochtige ondergrond en houdt de grond voortdurend vochtig. Meer informatie over hoe je je eigen venkel kunt kweken vind je op Mijn Keukentuintje.
Teelt en seizoen van venkel
Via middeleeuwse handelsroutes bereikte de Aziatische venkel West-Europa en verraste onze voorouders telkens weer met nieuwe toepassingen.
Ons koele en droge zomerklimaat is perfect voor de teelt van venkel. Het klimaat verfijnt de bijzondere anijsachtige smaak van deze kruidige groente.
Venkel kan in volle grond, potjes of op trays worden gezaaid. De groei van het gewas en de ontwikkeling van de bollen dient zo gelijkmatig mogelijk te verlopen. Zeer warme of erg natte zomers zijn ongunstig voor het gewas. Voor een goede groei van venkel zijn temperaturen van 16-18°C optimaal. Temperaturen boven de 24°C en beneden de 7°C remmen de groei.
Tijdens de groeiperiode geven telers de venkelplanten regelmatig water. De plant kan namelijk niet tegen droogte.
De Nederlandse venkelteelt is een ‘schone teelt’. Dit betekent dat er extra controles worden uitgevoerd op bijvoorbeeld de kwaliteit van de grond.
Na drie maanden is de venkel oogstrijp. De planten worden met een mes net onder de knol van de wortel losgesneden. Vervolgens wordt ook meteen het meeste blad verwijderd.
De Nederlandse venkel is van juni tot en met oktober verkrijgbaar. Van maart tot en met mei is de Nederlandse venkel beperkt verkrijgbaar. Venkel is het hele jaar verkrijgbaar in de winkel.
Tip
Een kleine venkelknol weegt 140 gram. Na schoonmaken blijft hiervan ongeveer 120 gram over op je bord. Je hebt daarmee bijna de helft van de aanbevolen 250 gram groenten binnen!
Venkel smaak
Venkel heeft een anijsachtige smaak. Venkel kun je zo gebruiken:
- Geroosterd uit de oven.
- Gestoofd met stukjes tomaat en ui.
- Gesmoord met een kopje witte wijnazijn en een bouillonblokje (met minder zout).
- Venkelbladen gevuld met fijngesneden venkel, sinaasappel en verse geitenkaas.
- In een salade met appel, paprika en tomaat.
- In een salade met venkel, sinaasappel, waterkers, olijfolie, peper en een paar zwarte olijven.