Ui kopen en bewaren
Uien vind je steeds vaker in handige netjes. Kijk of ze droog zijn en voel of ze stevig zijn.
Je kunt uien het beste op een koele (12-15°C), donkere en droge plaats buiten de koelkast bewaren.
Zelf uien kweken
Het is leuk om uien in je eigen keukentuintje te kweken, maar je hebt er wel wat geduld voor nodig. Benieuwd hoe dit werkt? Kijk dan op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt een ui?
Gewone ui rauw
Per stuk (zonder schil) s/m/l: 57/95/142 gram
Per stuk (zonder schil) extra groot (om te vullen): 238 gram
Per stuk (met schil) s/m/l: 60/100/150 gram
Per stuk (met schil) extra groot (om te vullen): 260 gram
Portie bij bijv. haring of snack: 10 gram
Gewone ui gekookt
Opscheplepel: 25 gram
Eetlepel: 15 gram
Sjalot
Rauw (schoon): 25 gram
Gekookt: 21 gram
Teelt en seizoen
De ui werd 3000 jaar voor Christus al gekweekt in Azië en China en later in India. Het waren de Romeinen die de ui in Europa introduceerden.
In dit filmpje zie je het hele groeiproces van zaadje tot ui en in dit filmpje zie je hoe uien van het land in de winkel komen.
Tip
Een ui weegt gemiddeld 100 gram en een sjalot 20 gram. Met een kop uiensoep of een bord hachee zit je dus zo aan de helft van je dagelijkse portie groenten van 250 gram!
Ook een ui door de sla of pastasaus is een prima bijdrage aan je dagelijkse portie groenten.
Ui smaak
De gewone (gele) ui smaakt lichtscherp. Ui wordt vaak gebruikt als smaakmaker.
Er zijn verschillende soorten uien. Naast de gewone (gele) ui, heb je zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten.
Ui wordt gebruikt als ingrediënt in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue.
Maar ui kan ook prima de hoofdrol spelen. In een heerlijke uiensoep of hachee bijvoorbeeld. De mogelijkheden zijn eindeloos!
We geven je een aantal suggesties hoe je ui kunt gebruiken:
- Zacht gesmoord voor de vulling van een hartige taart.
- Fijngesnipperd in salades.
- In soepen of sauzen.
- In stoofschotels.
- In roerbakgerechten (met andere groenten).
- Bij vis- en vleesgerechten.
- Door een omelet.
- Op pizza.
- Als toevoeging bij haring met augurk.
Consumptiecijfers
Ui staat in de top 10 van de meeste gegeten soorten groente.