Tuinbonen kopen en bewaren
Let bij het kopen van tuinbonen op de grootte en op de versheid. Ze mogen niet slap zijn. Neem per volwassene 500 gram tot 750 gram ongedopte tuinbonen. Bij bonen in glas, blik of uit diepvries let je op de houdbaarheidsdatum. Je kunt de tuinbonen na aankoop het beste in de koelkast bewaren.
Zelf tuinbonen kweken
Met het zaaien van tuinbonen kun je in januari al beginnen onder glas, of in maart meteen in de volle grond. Wil je meer weten over hoe je je eigen tuinbonen kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel wegen tuinbonen?
Tuinbonen blik/glas, diepvries of gekookt
Opscheplepel: 50 gram
Eetlepel: 25 gram
Tuinbonen rauw
Opscheplepel: 53 gram
Eetlepel: 27 gram
Teelt en seizoen
Tuinbonen zijn de zaden van een vrij grote, viltachtige peul. Er zitten 2 tot 5 zaden in een peul. Tuinbonen zijn in Nederland in juli en augustus in het seizoen.
Tuinbonen worden al heel lang verbouwd: al in 6000 v.Chr. De zaden waren toen nog vrij klein en zijn voor het eerst gevonden bij archeologische opgravingen bij Nazareth in Israël.
Nederlanders weten sinds de 15e eeuw dat verse, jonge tuinboontjes niet te versmaden zijn.
Filmpje: Bonen verbouwen in je moestuin doe je zo.
Tip
Voor 2 personen heb je ongeveer 1-1,5 kg tuinbonen nodig. Vind je dat te veel werk voor je dagelijkse portie groenten, combineer de tuinboon dan met ui en tomaat, koop ze uit blik/glas of kies voor de diepvriesvariant.
Tuinbonen smaak
Jonge tuinbonen hebben een volle, zachte smaak.
Tuinbonen kun je zo gebruiken:
- Geblancheerd met mosterd- of tomatensaus.
- Met fijngehakt, vers bonenkruid.
- Met blokjes ham en ui.
- In een salade met komkommer en kipreepjes.
- In rauwkostsalades.
- Door de pasta met tomatensaus en verse geitenkaas of mozzarella.