Sweet onion kopen en bewaren
Kijk of ze droog zijn en stevig aanvoelen. Bewaar uien na aankoop op een koele (12-15°C), donkere en droge plaats buiten de koelkast.
Portiegrootte
Rauw
Per stuk: 250 gram
Eetlepel: 20 gram
Gekookt
Opscheplepel: 25 gram
Eetlepel: 15 gram
Teelt en seizoen
Zoete uien komen van oorsprong uit Zuid-Amerika, waar ze erg veel gegeten worden.
De ui werd 3000 jaar voor Christus al gekweekt in Azië en China en later in India. Het waren de Romeinen die de ui in Europa introduceerden.
De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Op de Nederlandse akkers groeien verschillende soorten uien.
Zoete uien hebben een mildere en zoetere smaak dan gewone uien.
Filmpje: Het hele groeiproces van zaadje tot ui.
Tip
Zoete uien verwerk je heel makkelijk in het eten. Een gesnipperd uitje door een salade of als basis voor uiensoep: genoeg mogelijkheden. Allemaal goede bijdragen voor je dagelijkse portie groenten!
Sweet onion smaak
De zoete ui smaakt milder en zoeter dan de gewone ui. Daardoor zullen kinderen deze ui sneller waarderen. Ook past de zoete ui vanwege de milde smaak goed in salades.
Zoete ui kun je zo gebruiken:
- Rauw verwerkt in salades.
- Gesmoord in vulling van een hartige taart.
- In jus of sauzen.
- In roerbak- of pastagerechten.
- Op een pizza of broodje hamburger.
- Als basis voor hachee of uiensoep.
Consumptiecijfers
Ui staat op plek 1 in de top 10 van de meeste gegeten soorten groente.