Stoofperen kopen
De peren moeten groen of groenbruin zijn en stevig aanvoelen.
De meeste stoofperen in onze winkels en marktkramen komen in de allerhoogste kwaliteit en versheid uit eigen land.
Portiegrootte
Per stuk met schil en klokhuis: 115 gram
Per stuk zonder schil en klokhuis: 92 gram
Teelt en seizoen
Peren zijn nauw verwant aan appels. De perenboom bloeit, afhankelijk van het ras, van half april tot begin mei.
Een peer groeit uit een bevruchte bloem, meestal eerst met de dikke kant naar boven, maar door het toenemende gewicht van de vrucht kantelt deze geleidelijk naar onderen.
Je kunt peren in twee categorieën verdelen: handperen en stoofperen. De handpeer heeft over het algemeen een groene kleur met soms een rode blos aan de zonzijde. De schil is zacht en eenvoudig te verwijderen. Het vruchtvlees is sappig en zacht.
Stoofperen zijn ook groen. Ze zijn alleen droog en hard. Je kunt stoofperen niet rauw eten.
Stoofperen zijn voornamelijk in de herfst en winter verkrijgbaar.
Tip
Een peer is tof, want het telt weer mee voor 1 portie fruit. Zo haal je met gemak meer dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid fruit!
Stoofperen smaak
Stoofperen zijn kruidig zoet.
Stoofperen zijn wat hard om uit het vuistje te eten, maar zo zijn ze heerlijk:
- Gestoofd als groentegerecht bij rundvlees of wild met aardappelpuree.
- Gestoofd en geserveerd met vanillevla.
- Gevuld met cranberrycompote als bijgerecht bij wild.
- Als compote of chutney
- In gebak en trifles.
Consumptiecijfers
Peer staat op plek 3 in de top 10 van de meest gegeten soorten fruit.