Spruitjes kopen
De spruitjes moeten mooi groen en stevig zijn. Een paar gelige blaadjes zijn niet erg.
Zelf spruitjes kweken
Spruitjes zaai je in het voorjaar. Na half april heeft zaaien geen zin meer, de groeiperiode is dan te kort voor een goede oogst. Wil je meer weten over hoe je je eigen spruitjes kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel wegen spruitjes?
Rauw
Zakje: 350/500 gram
Per stuk s/m/l/ (schoon): 3/6/11 gram
Diepvries of gekookt
Opscheplepel: 70 gram
Eetlepel: 40 gram
Teelt en seizoen
Hoe groeien spruitjes?
Spruitjes zijn de okselknoppen van de spruitkool.
Spruitjes zijn groenten van de volle grond en komen voornamelijk uit eigen land.
Spruitjes zijn vooral wintergroenten.
In dit filmpje laat Winston Post zien hoe spruitjes worden gekweekt en in dit filmpje zie je het groeiproces van zaadje tot spruitje.
Tip
Neem ca. 310 gram spruitjes per persoon voor jouw dagelijkse portie van 250 gram groenten. Als je een netje/zakje van 500 gram voor 2 hebt gekocht, combineer het dan met cherrytomaatjes en bijvoorbeeld ui voor jouw dagelijkse 250 gram groenten.
Spruitjes smaak
Spruitjes hebben een mildbittere koolsmaak.
Spruitjes kun je zo gebruiken:
- Kort gekookt en vervolgens gewokt met tutti frutti (gedroogd fruit).
- Kort gekookt en vervolgens geroerbakt met tomaten en Mexicaanse kruiden, serveren in een volkorenwrap.
- Kort gekookt en vervolgens gewokt in scheutje olijfolie met kerstomaatjes.
- In een hartige spruitjestaart met 30+ kaas.
- Gekookt en geserveerd met een scheutje walnotenolie en stukjes walnoot.
- In een spruitjessoep
- In stoofgerechten.
- In winterse maaltijdsalade (met bijvoorbeeld achterham en een scheutje kookroom light).
- In een spruitjesschotel uit de oven
- In een spruitenstamppot