Snijbonen kopen
Snijbonen moeten er lekker frisgroen uitzien en stevig aanvoelen. Meestal worden ze los aangeboden. Als ze verpakt zijn, is het slim om op de houdbaarheidsdatum te letten.
Je vindt ze bij de groente- en fruitafdeling van de supermarkt. Of bij de groenteboer in de winkel of op de markt.
Supermarkten en groentespeciaalzaken geven je vaak de keuze: zelf snijden of kant-en-klaar gesneden.
Portiegrootte
Blik/glas, diepvries of gekookt
Opscheplepel: 55 gram
Eetlepel: 35 gram
Rauw
Opscheplepel: 60 gram
Eetlepel: 38 gram
Afval 5% en slinkpercentage 9%.
Teelt
Snijbonen zijn platte bonen die wel 25 cm lang kunnen worden. De snijboon is plantensoort uit de familie van de vlinderbloemigen. De plant draagt brede, platte peulen.
Filmpje: Sperziebonen (familie van de snijboon)
Tip
Voor je dagelijkse portie groenten van 250 gram heb je ongeveer dezelfde hoeveelheid verse snijbonen nodig.
Snijbonen smaak
Snijbonen hebben een volle, typische bonensmaak. Ze zijn lichtzoet.
Je kunt snijbonen zo gebruiken:
- Koken met bouillon, knoflook en serveren met een beetje zachte margarine, peterselie en peper.
- Koken met azijn, vloeibare margarine, uisnippers, peper, verse sinaasappelsap en selderij.
- Gekookt en afgekoeld in een salade met radijs, appel en 30+ kaas kaasblokjes.
- In een roerbakschotel met knoflook, worteltjes en shoarmakruiden.
- Gekookt en geserveerd met mosterdsaus.
- In een stamppot met witte bonen.
Consumptiecijfers
Over de sperzieboon, familie van de snijboon, weten we het volgende. De sperzieboon staat op plek 4 in de top 10 van de meest gegeten soorten groente.