Sjalot kopen
Sjalotjes moeten stevig aanvoelen en een droge buitenste schil hebben.
Zelf sjalot kweken
Vanaf maart kun je beginnen met poten van de sjalotjes. Stop de sjalotjes in de grond en zorg ervoor dat er nog een klein stukje boven de grond uitsteekt. Wil je meer weten over hoe je je eigen sjalotjes kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel wegen sjalotjes?
Per stuk: 21 gram
Teelt
De ui werd 3000 jaar voor Christus al gekweekt in Azië en China en later in India. Het waren de Romeinen die de ui in Europa introduceerden.
De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Op de Nederlandse akkers groeien verschillende soorten uien.
Filmpje: Het hele groeiproces van zaadje tot ui.
Tip
Combineer sjalotjes lekker met andere groenten, zoals paprika en courgette. Dan heb je je dagelijkse portie groenten van 250 gram groenten zo binnen!
Sjalot smaak
De sjalot met gele of rode schil heeft een fijnere smaak dan de gewone ui.
De sjalot is ideaal om gerechten extra smaak te geven.
Jus waarin je een sjalotje zachtjes meebakt, krijgt een aparte, lichtzoetige smaak.
Sjalotjes zijn makkelijk en veelzijdig: je kunt ze bakken, stoven, smoren, koken en rauw gebruiken. Laat je inspireren!
We geven je nog wat inspiratie:
- In sauzen.
- In bouillon.
- In roerbakschotels met champignons en andere groenten.
- Over een salade.
- In combinatie met tijm, rozemarijn en honing.
- Bij het snijden van sjalot lopen de tranen sneller over je wangen dan bij gewone ui.
Nooit meer huilen bij het snijden van sjalotjes? Dit kun je zo voorkomen: leg de sjalotjes eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries.
Consumptiecijfers
De gewone ui staat op plek 1 in de top 10 van de meeste gegeten soorten groente.