Sinaasappel kopen
Bij aankoop moeten sinaasappels lekker stevig en zwaar aanvoelen. De schil moet gaaf en zonder beschadigingen of schimmels zijn.
Portiegrootte
Per stuk s/m/l/ (zonder schil): 70/130/170 gram
Per stuk s/m/l/ (met schil): 100/186/243 gram
Teelt
De sinaasappel is de bekendste citrusvrucht. Er zijn zoete en zoetzure versies. De sinaasappel wordt onder andere geïmporteerd uit Spanje, Marokko, Zuid-Afrika, Egypte en Argentinië.
Er zijn verschillende soorten, zoals de gewone sinaasappel, de navelsinaasappel en de bloedsinaasappel.
Aan de boom zijn sinaasappels geelgroen van kleur. Door de nachtelijke kou verandert dit in oranje.
Filmpje: Waar komen sinaasappels vandaan?
Filmpje: Sinaasappels op Sicilië. Waarom groeien ze daar zo goed?
Tip
Met 1 sinaasappel en een kiwi per dag zit het wel goed met je dagelijkse portie fruit!
Sinaasappel smaak
Er zijn verschillende soorten sinaasappels, de smaak varieert van zoet tot zoetzuur.
Je kunt sinaasappel zo uit de hand eten, maar je kunt ze ook gebruiken:
- In partjes in koude en warme gerechten, van salades tot toetjes.
- In jus en marinades (het geperste sap).
- In sauzen, dressings en vinaigrettes (het geperste sap).
- In plakjes gegrild bij ijs.
- In partjes bij gebakken vis.
- In een zomerse bowl.
- Fijngeraspte schil in taarten, pudding of koekjes.
Consumptiecijfers
Sinaasappel staat op plek 5 in de top 10 van de meest gegeten soorten fruit.