Schorseneren kopen
De stengels moeten bij aankoop stevig aanvoelen, geen vertakkingen hebben en helemaal droog zijn.
Schorseneren zijn ook te koop in blik of pot. Je kunt dan letten op de houdbaarheidsdatum.
Zelf schorseneren kweken
Schorseneren kweken in je eigen moestuin is hartstikke leuk en niet moeilijk. Benieuwd hoe je dit moet doen? Kijk dan op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt een schorseneer?
Opscheplepel: 75 gram
Per stuk: 15 gram
Teelt
Er zijn twee soorten schorseneren. Eén soort schorseneer is de paarse morgenster, deze wordt ook wel salsify of haverwortel genoemd. De paarse morgenster heeft een witte of bleekbruine schil. De bekendste soort is van buiten zwart.
De twee soorten schorseneren zijn nauw verwant aan elkaar, maar ook aan de paardenbloem en sla. Wat ze gemeen hebben? De lange (tot 30 cm), dunne, spits toelopende wortel.
Tip
Weer eens wat anders: eet schorseneren! Om aan 250 gram te komen heb je tot 375 gram nodig en wat tijd. Maar dat geeft je wel een boost aan je dagelijkse portie groenten.
Schorseneren smaak
Het bleekcrème vruchtvlees is heerlijk en herinnert aan artisjok en asperge. De smaak wordt ook wel eens vergeleken met oesters.
Een aparte en leuke aanvulling op het menu, heerlijk gebakken in wat vloeibare margarine. Ze doen het ook goed in soep.
Deze schorseneer bevat veel ijzer.
Schorseneren kun je zo gebruiken:
- Koud in een salade met partjes sinaasappel.
- Als asperges met gekookt ei en ham.
- Met prei en roomsaus.
- In soep.
- Met gebakken ui, paprika en champignons.
- Gegratineerd met verschillende sausjes.