Savooiekool kopen
Savooiekool moet bij aankoop frisgroene bladeren hebben. Ze mogen niet verlept zijn. Vaak is savooiekool ook kant-en-klaar gesneden verkrijgbaar. Je kunt dan letten op de houdbaarheidsdatum.
Zelf savooiekool kweken
Het is niet zo moeilijk om zelf savooiekool te kweken. Zorg voor een goed bemest stuk grond waar je de kool zaait. Wil je meer weten over hoe je je eigen savooiekool kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt savooiekool?
Rauw
Eetlepel: 15 gram
Opscheplepel: 25 gram
Zak: 400 gram
Per stuk s/m (vuil): 1000/1500 gram
Gekookt
Eetlepel: 45 gram
Opscheplepel: 25 gram
Teelt
Savooiekool is een dichte, donkergroene koolsoort. Savooiekool heeft gebobbelde bladeren met gekrulde randen. Het blad heeft een mooie nervenstructuur.
Savooiekool wordt ook wel putjes- of kappertjeskool genoemd. Savooiekool is één van de oudste koolrassen ter wereld.
De kool komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied.
Er is gele en groene savooiekool. Groene savooiekool wordt ook wel gewoon ‘groene kool’ genoemd. Groene savooiekool heeft een gele kern. Gele savooiekool heeft lichtgroene tot blauwgroene buitenbladeren met een lichtgele kern.
Savooiekool is meestal afkomstig uit Nederland. Dan heb je ook meteen de beste kool die je kunt kopen!
Tip
Voor de dagelijkse portie van 250 gram groenten heb je ca. 400 gram savooiekool per persoon nodig. Als het gaat om panklare groenten kun je ca. 300 gram aanhouden.
Je kunt de bladeren gebruiken als verpakking van een warm hapje. De bladeren verhit je even kort. Een extra manier om te werken aan je dagelijkse portie groenten!
Savooiekool smaak
Savooiekool heeft een stevige koolsmaak.
Je kunt savooiekool zo gebruiken:
- Bladeren opgerold met plakjes ham en 30+ kaas, in de oven gaar gestoofd in tomatensaus.
- Bladeren gevuld met zilvervliesrijst, mager rundergehakt en andere groenten en gestoofd in oven.
- In een roerbakschotel met ui, sperziebonen en tomaat.
- Kort gekookt met gebakken ui en kerrie.
- Gekookt en geserveerd met geraspte 30+ kaas.
- In savooiekol stamppot met bijvoorbeeld walnoten en verse geitenkaas.