Salak kopen
Let er bij aankoop op dat de schil glad en egaal van kleur is en geen beurse plekken bevat.
Salak is in Nederland weinig verkrijgbaar. Soms wordt de vrucht in Nederland op de markt aangeboden. Geen succes? Probeer het eens online.
Salak bereiden en bewaren
Op Veggipedia lees je meer over hoe je salak moet bereiden en bewaren. Salak kun je net als een mandarijn makkelijk pellen. Knijp hiervoor in het uiteinde van de vrucht zodat de schil loslaat. De schil kun je er nu makkelijk aftrekken. Salakken blijven in de koelkast een paar dagen houdbaar.
Teelt salak
Oorspronkelijk groeit de salak aan palmbomen in moerassen in Maleisië, Sumatra en Java. Tegenwoordig wordt salak onder andere gekweekt in Myanmar, Thailand, Indonesië, Maleisië en op de Filipijnen.
De salak is een vrucht. De salak wordt ook wel slangenvrucht genoemd door de slangenleer-achtige schil. De vrucht is een ongeveer 8 cm lang. De vrucht heeft de vorm van een druppel. De schil is hard en roodbruin. Binnenin de vrucht zitten 2 tot 4 partjes. De partjes zijn wit-gelig en soms roze van kleur. In de partjes zit een bruine, oneetbare pit.
Tip
Kom je deze vrucht tegen op de markt? Grijp je kans en geniet van deze bijzondere vrucht!
Salak smaak
De partjes van de salak smaken friszuur, een beetje zoals zure ananas en appel.
Je kunt de partjes salak zo uit de hand eten, maar ook zo gebruiken:
- In fruitsalades met ander exotisch fruit.
- Medjool dadels vullen met stukjes salak.