Romatomaten kopen en bewaren
Kies bij voorkeur gaaf uitziende tomaten.
Als je tomaten meteen wilt gebruiken, kies je voor de mooie rode exemplaren. Lichtrode tomaten koop je als je ze nog even wilt bewaren.
Let erop dat de tomaten stevig aanvoelen en dat het kroontje er ‘vers’ uitziet.
Portiegrootte
Rauw
Per stuk s/m/l: 70/94/145 gram
Bak: 750 gram
Gekookt
Per stuk s/m/l: 52/70/107 gram
Teelt
Bijzondere kenmerken van de romatomaat? De langwerpige vorm, het stevige vruchtvlees en de kleur van dit tomatenras. Romatomaten zijn van binnen altijd donkerder van kleur dan aan de buitenkant.
Filmpje: Van zaadje naar sappige rode tomaat.
Tip
Met een smaakvolle tomatensoep van ontvelde en gezeefde romatomaten haal je gemakkelijk je dagelijkse portie groenten van 250 gram.
Romatomaten smaak
Romatomaten hebben een volle smaak. Ze zijn heerlijk als basis in tomatensoep en pastasauzen. Maar door de stevigheid kun je ze ook prima verwerken in salades.
De romatomaat kun je zo gebruiken:
- In salades.
- Als gezonde snack.
- In soepen.
- Gegrild of gebakken als bijgerecht.
- In (pasta)sauzen.
- Op pizza.
- Net als andere tomaten kun je Romatomaten ook grillen, bakken en stoven.
Consumptiecijfers
De tomaat staat op plek 2 in de top 10 van de meeste gegeten soorten groente.