Romanasla kopen en bewaren
Koop knapperige kroppen die niet te ver openstaan.
Portiegrootte
Schaaltje: 35 gram
Teelt
Romanasla is een type bindsla. Bij bindsla binden ze de bladeren dicht aan de top. Hierdoor bleekt het hart en blijft dit zacht.
Bindsla wordt van oudsher geteeld en gegeten in Zuid-Europese landen. Door veredelingstechnieken is bindsla inmiddels verkrijgbaar in Noord-Europa en dus ook in Nederland.
De plantafstand is 30x30 cm.
Bekijk dit filmpje waarin Winston Post uitlegt hoe sla wordt geteeld.
Tip
Eet knapperige romanasla bij de lunch. Zo bouw je meer groentemomenten per dag in! Daarnaast kun je de groente ’s avonds eten bij het diner. Dan kom je ruim aan je dagelijkse portie groente van 250 gram.
Romanasla kun je rauw eten, maar ook stomen. De smaak van de gestoomde nerven van bindsla lijkt op die van asperges. De stoomtijd is ca. 10 minuten.
Romanasla smaak
Rauw smaakt deze sla een tikje wranger dan kropsla en ook zijn de bladeren wat steviger.
Romanasla kun je niet alleen rauw (in salades) eten, maar ook stomen of stoven. De smaak van de gestoomde nerven van romanasla lijkt op die van asperges.
Romanasla kun je zo gebruiken:
- In repen als salade.
- In Ceasar salade.
- Kleine kroppen in hun geheel gestoofd of gebakken.
- Geblancheerd en gevuld met verse geiten- of 30+ kaas of mager rundergehakt.
- Als bijgerecht gestoofd met knoflook en ui.
Consumptiecijfers
Groene sla staat op plek 10 in de top 10 meest gegeten groentesoorten.