Rode ui kopen en bewaren
Uien moeten hard zijn, droge buitenste schil hebben en mogen geen uitlopers hebben.
Portiegrootte
Rauw
Per stuk (zonder schil) s/m/l: 57/95/142 gram
Per stuk (met schil) s/m/l: 60/100/150 gram
Gekookt
Opscheplepel: 25 gram
Eetlepel: 15 gram
Teelt
De ui werd 3000 jaar voor Christus al gekweekt in Azië en China en later in India. Het waren de Romeinen die de ui in Europa introduceerden. Lees meer over de geschiedenis van de rode ui.
De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Op de Nederlandse akkers groeien verschillende soorten uien. De rode ui heeft een dieprode, bijna paarse, schil. De schil is iets dunner dan de schil van de gele ui. Lees meer over de Nederlandse oogst van rode uien.
De in Nederland geteelde rode ui smaakt wat minder scherp dan de gele ui.
Filmpje: Het hele groeiproces van zaadje tot ui.
Tip
Een rode ui weegt al snel 100 gram. Begin de maaltijd met het snipperen van een uitje. Een prima bijdrage aan de 250 gram groenten die je dagelijks nodig hebt.
Rode ui smaak
Het is lastig om te zeggen of een rode ui scherper is dan een gele ui. Je kunt wel stellen dat een rauwe ui scherper is, dit geldt zowel voor een rode als een gele. En omdat de rode ui vaak rauw wordt gebruikt, wordt deze ook als scherper ervaren. Lees meer over de smaak van rode ui.
De rode ui is net zo veelzijdig in de keuken als de gele ui. De befaamde salade Niçoise kan bijvoorbeeld niet zonder rode ui! Of doe net als in de Scandinavische landen: gebruik de rode ui ook eens om haring in te leggen.
Rode ui is verder ideaal bij wild of stoofgerechten, in barbecue marinades en in Antilliaanse en Surinaamse gerechten.
Zo kun je rode ui ook gebruiken:
- In hachee.
- In ringen gebakken bij een hamburger.
- Rauw gesnipperd bij bieten.
- Gesnipperd in een salade.
- Door een omelet.
- In een klassieke uiensoep of in andere soepen.
- In de jus of sauzen.
- Op (volkoren)pizza.
Consumptiecijfers
Ui staat op plek 1 in de top 10 van de meeste gegeten soorten groente.