Rode kool kopen en bewaren
Een verse kool ziet er zo uit:
- De krop is min of meer gesloten.
- De kool heeft een dieppaarse, glanzende huid.
- De kool moet stevig aanvoelen met knapperige bladeren.
Rode kool is ongesneden of gesneden, in pot en diepgevroren verkrijgbaar.
Zelf rode kool kweken
Rode kool kun je op bijna elke goed gedraineerde grondsoort kweken. Zorg er wel voor dat je de grond goed bemest van te voren met organische mest. Wil je meer weten over hoe je je eigen rode kool kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt rode kool?
Gekookt blik/glas of gekookt
Opscheplepel: 45 gram
Eetlepel: 25 gram
Rauw
Opscheplepel: 25 gram
Eetlepel: 15 gram
Per stuk m/l (vuil gewicht): 1000/1500 gram
Per stuk m/l (schoon gewicht): 850/1275 gram
Teelt
Rode kool is één van de belangrijkste sluitkoolgewassen. Rode kool wordt voornamelijk voor de verse markt geteeld. Andere sluitkolen zijn witte kool, spitskool en savooiekool.
Rode kool is één van de oudste koolsoorten. Er is zomer- en winter rode kool. Ook worden er kleine een- of tweepersoons kooltjes geteeld.
De blauwrode kleur van rode kool wordt veroorzaakt door een natuurlijke kleurstof (die je moeilijk uit je kleren krijgt!).
Tip
Neem ongeveer 300 gram rode kool per persoon om aan de benodigde 250 gram groenten op je bord te komen. Rijk aan mineralen is rode kool zo een goede bijdrage aan je dagelijkse portie groenten!
Rode kool smaak
Rode kool is lichtzoet en heeft een typische koolsmaak.
De bekendste combinatie is rode kool met appeltjes, maar rode kool kun je ook zo gebruiken:
- In een roerbakgerecht met tutti frutti of ananas en rozijnen.
- Geraspt in een salade met bijvoorbeeld banaan en een yoghurtdressing met sinaasappelsap.
- In rauwkost.
- In stamppot met kalkoen- of kabeljauwfilet.
- Gekookt in combinatie met (gekookte) kastanjes.
Filmpje: Zo maak je de lekkerste rode kool met maar liefst 17 ingrediënten!