Radijs

Radijs is de wortel van een plantje. Dit plantje dat hoort bij de familie van de kruisbloemigen. Deze bolle rode wortels worden rauw gegeten met de schil er nog aan. Ze smaken lekker pittig. Er zijn ook witte en rood-witte varianten. Nederlandse radijs is heel populair. In eigen land, maar ook in Duitsland, Engeland en Japan.

OOK WEL GENOEMD:

Radijs
Ga naar:

Informatie

Portiegrootte

Radijs kopen en bewaren 

Radijs moet hard en rood zijn. Als de bladeren er nog aan zitten, mogen deze niet verlept zijn.

Zelf radijs kweken

Radijs kun je het beste op een lichte grondsoort kweken. Het gewas heeft veel water nodig, de grond bemesten is niet nodig. Wil je meer weten over hoe je je eigen radijs kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje. 

Hoeveel weegt een radijs?

Per bos: 100 gram
Per stuk: 8 gram
Per zak: 125 gram
Afval: 5%


Teelt

Radijs is de wortel van een plantje. Dit plantje dat hoort bij de familie van de kruisbloemigen.

Deze bolle, (meestal) rode wortels worden rauw gegeten met de schil er nog aan. Er zijn ook witte en rood-witte varianten.

Nederlandse radijs is heel populair. In eigen land, maar ook in Duitsland, Engeland en Japan.

Radijsjes zijn een jaarrond product.

Filmpje: Zo wordt radijs geteeld.

Tip

Rood en pittig. Radijsjes zijn een heerlijke snack die meetellen voor je dagelijkse portie groenten van 250 gram!

Maak bijvoorbeeld een schaal met rauwe worteltjes, stukjes komkommer, snoeptomaatjes en radijsjes en je snoept zo 250 gram groenten weg!

Gebruik je radijs als garnering? Dan kun je de rode bolletjes in bloemvorm uitsnijden. En als garnering kun je ze daarna natuurlijk lekker opeten.

Radijs smaak 

Radijs smaakt lekker pittig.

Radijs is heerlijk als tussendoortje, maar je kunt radijs ook zo gebruiken:

  • In plakjes gemengd met verse tuinkruiden en magere kwark (bijvoorbeeld op (volkoren) brood.
  • Als borrelhapje met een dipsausje of bestrooid met een beetje (natriumarm) zout. 
  • In salade met kropsla, komkommer, blokjes appel en 30+ kaas.
  • Bij kaasfondue.
  • In soep.
  • In aardappelpuree.
  • Als garnering:
    •  Vanwege de felrode schil wordt radijs ook vaak gebruikt als garnering. Bijvoorbeeld in de Japanse keuken waar de rode sliertjes de rauwe stukjes vis (sashimi) versieren.
    • Je kunt de rode bolletjes ook in bloemvorm uitsnijden. En daarna kun je ze natuurlijk lekker opeten.

Recepten met radijs

Meer recepten

Voedingswaarden radijs

Algemeen
Energie
kj
92
Energie
kcal
22
Eiwit
gr
1
Eiwit plantaardig
gr
1
Koolhydraten
gr
4
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
1
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0
Vitamine B1
mg
0.05
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
25
Zout
mg
0.06
Calcium
mg
30
Fosfor
mg
30
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO

Verkrijgbaarheid radijs

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec