Radijs kopen en bewaren
Radijs moet hard en rood zijn. Als de bladeren er nog aan zitten, mogen deze niet verlept zijn.
Zelf radijs kweken
Radijs kun je het beste op een lichte grondsoort kweken. Het gewas heeft veel water nodig, de grond bemesten is niet nodig. Wil je meer weten over hoe je je eigen radijs kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt een radijs?
Per bos: 100 gram
Per stuk: 8 gram
Per zak: 125 gram
Afval: 5%
Teelt
Radijs is de wortel van een plantje. Dit plantje dat hoort bij de familie van de kruisbloemigen.
Deze bolle, (meestal) rode wortels worden rauw gegeten met de schil er nog aan. Er zijn ook witte en rood-witte varianten.
Nederlandse radijs is heel populair. In eigen land, maar ook in Duitsland, Engeland en Japan.
Radijsjes zijn een jaarrond product.
Filmpje: Zo wordt radijs geteeld.
Tip
Rood en pittig. Radijsjes zijn een heerlijke snack die meetellen voor je dagelijkse portie groenten van 250 gram!
Maak bijvoorbeeld een schaal met rauwe worteltjes, stukjes komkommer, snoeptomaatjes en radijsjes en je snoept zo 250 gram groenten weg!
Gebruik je radijs als garnering? Dan kun je de rode bolletjes in bloemvorm uitsnijden. En als garnering kun je ze daarna natuurlijk lekker opeten.
Radijs smaak
Radijs smaakt lekker pittig.
Radijs is heerlijk als tussendoortje, maar je kunt radijs ook zo gebruiken:
- In plakjes gemengd met verse tuinkruiden en magere kwark (bijvoorbeeld op (volkoren) brood.
- Als borrelhapje met een dipsausje of bestrooid met een beetje (natriumarm) zout.
- In salade met kropsla, komkommer, blokjes appel en 30+ kaas.
- Bij kaasfondue.
- In soep.
- In aardappelpuree.
- Als garnering:
- Vanwege de felrode schil wordt radijs ook vaak gebruikt als garnering. Bijvoorbeeld in de Japanse keuken waar de rode sliertjes de rauwe stukjes vis (sashimi) versieren.
- Je kunt de rode bolletjes ook in bloemvorm uitsnijden. En daarna kun je ze natuurlijk lekker opeten.