Raapstelen kopen en bewaren
Raapstelen worden los of per bosje verkocht. Ze moeten frisgroen en knapperig vers zijn. Koop geen bosjes met donkergroene verlepte blaadjes.
Portiegrootte
Bereid
Opscheplepel: 60 gram
Eetlepel: 40 gram
Rauw
Opscheplepel: 20 gram
Eetlepel: 10 gram
Schaaltje: 10 gram
Teelt
Raapsteeltjes zijn echte voorjaarsgroenten. Raapsteeltjes zijn heldergroen van kleur.
Raapsteeltjes zijn langwerpige blaadjes op een knapperige steel. De groente heeft wel wat weg van jonge spinazie of rucola. Het is eigenlijk het jonge loof van meiknolletjes, dat met wortel en al geoogst wordt.
Film: Kool verbouwen in je eigen moestuin (waaronder raapstelen).
Tip
Met raapstelen kom je makkelijk aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram. Neem voor 2 personen zeker 500 gram rauwe raapstelen als je ze gaat koken, stoven of roerbakken. Ook in een stamppot kun je aardig wat raapstelen verwerken.
Raapstelen smaak
Raapstelen zijn licht pittig van smaak. Geniet ervan in het voorjaar!
Je kunt raapstelen bijvoorbeeld zo gebruiken:
- Gekookt of gestoofd met een beetje vloeibare margarine of olijfolie.
- In een roerbakschotel met knoflook en rode ui.
- Rauw verwerkt in een stamppot met stoofvlees.
- In een pastagerecht met knoflook en ricotta.
- In een salade met (rauwe) ham, verse geitenkaas en walnoten.