Puntpaprika kopen en bewaren
Een puntpaprika voelt stevig en glad aan. Let op kleine beschadigingen, die worden snel groter.
Je kunt de puntpaprika na aankoop het beste op een koele plek bewaren (ca. 12-15 °C).
Portiegrootte
Per stuk s/m/l/ (vuil): 80/100/170 gram
Teelt en seizoen
De teelt van paprika’s vindt in Nederland plaats in kassen.
Paprikaplanten worden 3 tot 4 meter hoog. De eerste bloem van een plant verschijnt in januari. De bloem wordt meestal verwijderd, omdat deze een onregelmatige vrucht vormt. Aan de plant bloeien telkens een paar bloemen tegelijk. Hierdoor groeien ook meerdere vruchten tegelijk aan de plant. In een jaar tijd groeien er zo’n zestig paprika’s aan één plant.
Het verzorgen van de planten is handwerk. Dagelijks snijden medewerkers van het teeltbedrijf de rijpe vruchten met de hand af. Deze worden voorzichtig in grote bakken gelegd om te voorkomen dat de paprika’s beschadigen. Na het plukken worden de paprika’s gesorteerd op kwaliteit, grootte en gewicht. Vervolgens worden ze verpakt op basis van de specificaties van de supermarkten.
In de kas doet de paprikateler er alles aan om de natuur in balans te houden. Schadelijke insecten worden bestreden door hun natuurlijke vijand, een insect dat door de teler in de kas wordt uitgezet. Dit betekent dat allerlei beestjes er een ideale leefomgeving vinden: van mijten en lieveheersbeestjes tot en met kwikstaartjes die er hun nestjes bouwen. De kas is daarmee niet alleen een paradijs voor de paprika, maar ook voor vele beestjes. En dat allemaal om de paprikaplant op natuurlijke wijze in optimale gezondheid te houden en het gewas te beschermen (lieveheersbeestjes eten luizen en kwikstaartjes eten rupsen).
Het resultaat van deze ambachtelijke paprikateelt zijn mooie, gezonde, glanzende paprika’s. En omdat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt hoef je in de keuken alleen eventuele vuil of stof eraf te wassen.
Paprika’s uit de Nederlandse kassen zijn het hele jaar rond beschikbaar. Alleen is de aanvoer in de periode november tot half april wat beperkter. De meeste telers planten in december de paprikaplanten in hun kas. Eind maart volgt de eerste oogst en in november vindt de laatste oogst plaats. Daarna worden de kassen schoongemaakt, zodat ze in december weer kunnen beginnen met een nieuwe cyclus.
Filmpje: In dit filmpje laat Winston Post zien hoe de paprika wordt geteeld.
Tip
Maak een lekker fris broodbeleg of soep van deze vrucht. Zo kom je gemakkelijk aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram.
Puntpaprika smaak
De puntpaprika heeft een bijzonder zoete smaak. Ter vergelijking, het meest zoete exemplaar van 'gewone' blokpaprika's heeft een brix-waarde (meetwaarde voor natuurlijk suikergehalte) van 7. De zoete puntpaprika een brix-waarde van 9 tot 10.
De puntpaprika kun je zo gebruiken:
- Gevuld met mager rundergehakt of zilvervliesrijst uit de oven.
- In salades.
- Geroosterd (geblakerd) uit de oven (na oven vel verwijderen).
- Op een spiesje voor op de barbecue.
- Op een volkorenboterham met 30+ kaas of ham.
- In roerbakgerechten of soep.
- In stoofschotels met vlees.
- In pastasaus.
- In hartige taarten.
- In volkorenwraps met bijvoorbeeld bonen en tomaten.
Wil je de puntpaprika rauw eten? Laat de puntpaprika dan eerst even op kamertemperatuur komen.