Prei kopen
Prei moet stevig zijn met frisgroene bladeren, zonder beschadigde plekken.
Zelf prei kweken
Prei kun je bijna het hele jaar door planten en oogsten. Wil je meer weten over hoe je je eigen prei kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt prei?
Gekookt
Opscheplepel: 80 gram
Eetlepel: 45 gram
Rauw
Per stuk s/m/l (vuil): 100/160/275g
Zak (gesneden): 500g
Teelt
Prei groeit in de grond, het groene blad steekt boven de grond uit.
Prei behoort tot de lookfamilie waartoe ook ui, bieslook en knoflook behoren.
Prei heeft lange witte stelen en een groen schutblad.
Noord-Brabant en Limburg zijn de belangrijkste teeltgebieden in Nederland.
Er is winter-, herfst- en zomerprei. Winterprei is dikker en steviger en kleurt van grijsgroen tot blauwgroen. Zomer- en herfstprei heeft een lange, dunne schacht met geelgroen blad met een fijne structuur. Deze preisoorten zijn minder lang houdbaar dan winterprei.
Prei wordt het hele jaar door aangevoerd.
Filmpje: In dit filmpje laat Winston zie hoe prei geoogst wordt.
Tip
Omdat prei fors slinkt tijdens de bereiding, moet je rekenen op ca. 375 gram per persoon om 250 gram op het bord over te houden.
Prei smaak
Prei heeft een ui- en knoflookachtige smaak en geur. Prei is pittig van smaak.
Prei kun je zo gebruiken:
- Rauw in salades.
- In dunne ringen met appel, gekookt ei, rozijnen en een kwarkdressing.
- In een roerbakschotel met doperwtjes, taugé en ongezouten pinda’s.
- In gerechten met volkorenpasta.
- Op een (volkoren)pizza.
- In hartige taart met plakjes ham en 30+ kaas.
- Gegratineerd met een romige kaassaus.
- In soep met kikkererwten.
- Op een crostini met verse geitenkaas en mager rundergehakt.
- Zoetzuur omwikkeld met een plakje (rauwe) ham.