Portobello kopen
Portobello’s moeten mooi bruin, stevig en vers gekocht worden.
Portiegrootte
Per stuk: 125 gram (schatting)
Teelt
Paddenstoelen om op te eten
Champignons zijn eetbare paddenstoelen en zijn de vrucht van een schimmel. Er zijn verschillende soorten champignons. De meest bekende champignon is de witte champignon in zijn blauwe bakje. De champignon groeit in het donker, hierdoor behoudt hij zijn witte kleur.
Nederland als champignonproducent
Nederland telt zo'n 140 champignontelers en is daarmee de grootste champignonproducent van Europa. De productie in ons land is momenteel goed voor 300 miljoen kilo champignons per jaar. Van de totale productie van champignons in Nederland wordt 80% geëxporteerd, waarvan 65% in geconserveerde vorm. Nederland is daarmee de grootste exporteur van champignons.
Champignons groeien op compost
De voedingsbodem voor champignons is compost. In de compost wordt de champignonschimmel geënt. Hier bovenop komt een laag van circa 5 centimeter dekaarde. Zo groeit een champignon iedere dag zijn eigen grootte!
Oogsten van champignons
Zijn de champignons voor de vershandel bestemd? Dan worden zij met de hand geoogst. Het plukken gebeurt voorzichtig om beschadigingen te voorkomen. Worden de champignons verwerkt in producten? Dan worden ze machinaal geoogst. Volledig machinaal plukken kan wel 6.000 kilo per uur opleveren.
Het hele jaar door verkrijgbaar
Omdat de champignon voor haar groei geen daglicht nodig heeft en de Nederlandse paddenstoelkweker de ideale groeiomstandigheden schept, is de champignon het hele jaar door verkrijgbaar, ook in glas en blik.
Portobello
De portobello heeft een dwarsdoorsnede van wel 12 cm.
Deze variant van de kastanjechampignon is vanuit Amerika overgewaaid naar Nederland. In Nederland hebben een aantal telers zich gespecialiseerd in deze paddenstoel.
Filmpje: Hoe worden paddenstoelen geteeld en hoe kun je zelf champignons kweken.
Tip
Een portobello kun je meetellen als de helft van je dagelijkse portie groenten. Dat tikt dus al lekker aan!
Portobello smaak
De portobello heeft en vlezige structuur en is vrij neutraal van smaak.
Door zijn afmeting is de portobello heel geschikt om te vullen. Vul de portobello bijvoorbeeld met ei, bonen of noten. Lekker wanneer je een dagje geen vlees wilt eten.
Deze champignon is ook heerlijk om te bakken of grillen.
We geven je nog een paar suggestie hoe je portobello kunt gebruiken:
- Op de barbecue.
- Als hamburgerbroodje.
- Gevuld met geraspte Grana Padano 32+ kaas, verse geitenkaas of ei.
- Bij vleesgerechten.
- In pastasaus met kookroom (light).