Peren kopen
Peren mogen geen bruine vlekken hebben. Rijpe peren geven mee bij een lichte vingerdruk bij de steel.
Zelf peren telen
Een perenboom is een plaatje in je tuin. Kies bij voorkeur voor een wat zwaardere kleigrond, gebruik zeker geen losse zandgrond, hierin zal de boom te snel uitdrogen. Wil je meer weten over hoe je je eigen peren kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt een peer?
Handpeer
Per stuk met schil zonder klokhuis: 214 gram
Per stuk zonder schil zonder klokhuis: 180 gram
Per stuk met schil met klokhuis: 225 gram
Per stuk zonder schil met klokhuis: 191 gram
Stoofpeer
Per stuk met schil en klokhuis: 115 gram
Per stuk zonder schil en klokhuis: 92 gram
Teelt peer
Peren zijn nauw verwant aan appels. De perenboom bloeit, afhankelijk van het ras, van half april tot begin mei.
Een peer groeit uit een bevruchte bloem, meestal eerst met de dikke kant naar boven, maar door het toenemende gewicht van de vrucht kantelt deze geleidelijk naar onderen.
Je kunt peren in twee categorieën verdelen: handperen en stoofperen. De handpeer heeft over het algemeen een groene kleur met soms een rode blos aan de zonzijde. De schil is zacht en eenvoudig te verwijderen. Het vruchtvlees is sappig en zacht.
Stoofperen zijn ook groen. Ze zijn alleen droog en hard. Je kunt stoofperen niet rauw eten.
Populaire handperen zijn:
- De Anjou peer: groot en sappig.
- De Conference: lange peer met stevig vruchtvlees en stugge schil.
- De Doyenne du Comice: dikke peer met sappig vruchtvlees.
- De Thriomphe de Vienne: grote peer met korrelig zacht vruchtvlees.
De Conference peer behoort tot de populairste peer in Nederland. Ze groeien het beste in een zeeklimaat. Dit betekent dat de meeste perentelers in Noord-Holland en Flevoland voorkomen.
Tip
Een peer is tof, want het telt weer mee voor 1 portie fruit. Zo haal je met gemak meer dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid fruit!
Goed om te weten, een peer met schil weegt zo'n 225 gram en zonder schil 180 gram.
Peren smaak
Een rijpe handpeer smaakt zachtzoet en sappig. De onrijpe (groene) peer is knapperig en fris. Je kunt de peer gewoon uit het vuistje eten, maar je kunt de peer ook zo gebruiken:
- In een plakje filodeeg in de oven.
- In een salade met lollo rosso en geitenkaasdressing.
- In andere hartige (lekker met bv. avocado, walnoten) of zoete (met andere fruit) salades.
- Op een kaasplateau (met pittige kazen).
- In taart of gebak (evt. samen met appel).
- Op brood met verse geitenkaas.
Stoofperen zijn wat hard om uit het vuistje te eten, maar zo zijn ze heerlijk:
- In compote.
- In gebak.
- In trifles.
Hoeveel worden peren gegeten?
Peer staat op plek 3 in de top 10 van de meest gegeten soorten fruit.