Papaja kopen
Kies voor een exemplaar met een zo gaaf mogelijke schil. Ze kneuzen heel makkelijk, dus koop geen vruchten met verschrompelde of beschadigde schil.
Een rijpe papaya is te herkennen aan een groen-geel-rood gevlekte (kleur kan per variëteit verschillen) schil.
De schil van een rijpe bergpapaja geeft bij een lichte vingerdruk enigszins mee en ruikt lekker.
Portiegrootte
Per stuk (vuil): 300/200 gram
Per stuk (schoon): 150/100 gram
Dessertschaaltje: 150 gram
Teelt papaya
De tropische vrucht groeit vooral in Azië, Midden-Amerika en Zuid- en Midden-Afrika.
De papayaboom wordt ook wel meloenboom genoemd.
De ronde tot ovaalvormige vrucht is zo’n 15 tot 20 cm lang en heeft een gladde groenachtig tot gele schil. Als je de vrucht halveert zie je binnenin een verzameling aan zwarte tot donkerbruine zaadjes. Daaromheen zie je het boterzachte, geel-oranje vruchtvlees. De zaadjes kun je drogen en als ‘peper’ gebruiken in gerechten.
Bekijk dit filmpje als je wilt weten hoe de papajaboom wordt geteeld. De papajaboom van zaad tot oogst.
Tip
Eet je een hele papaja? Dan heb je de helft van de aanbevolen hoeveelheid fruit van 200 gram al binnen! De meeste mensen verwerken papaja echter in een zomerse fruitsalade.
Papaya smaak
Als je niet eerder een verse papaja gegeten hebt, ken je de smaak waarschijnlijk wel: de vrucht zit vaak in ingeblikt tropisch fruit. Papaya’s hebben oranje vruchtvlees, smaken zoet (meloenachtig) en ruiken enigszins naar abrikozen.
Rijpe papaja is heerlijk in een fruitsalade, maar je de vrucht ook zo gebruiken:
- Gegrild bij sorbetijs.
- In een salsa voor bij vette vis (zoals zalm).
- In een smoothie.
- Met ham als voorgerecht.
- In een Thaise salade met garnalen, knoflook en Oosterse dressing.
- In chutney.
- Gevuld met groenten en gebakken in oven.