Paarse morgenster kopen en bewaren
De stengels van deze paarse groente moeten bij aankoop stevig aanvoelen, geen vertakkingen hebben en helemaal droog zijn.
De paarse morgenster wordt als wortelgroente gebruikt. Je kunt zowel de bladeren als de lange dunne wortels gebruiken. Lees op Veggipedia meer informatie over hoe je de paarse morgenster kunt bewaren en bereiden.
Portiegrootte
Opscheplepel: 75 gram
Teelt en seizoen
De paarse morgenster komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Hier wordt hij sinds de oudheid als groente gebruikt. Inmiddels is de paarse morgenster ook in Nederland en België ingeburgerd. De paarse morgenster wordt geoogst van oktober tot februari.
Vergeet mij niet: eet eens paarse morgenster!
Om aan 250 gram te komen heb je tot 375 gram nodig en wat tijd, maar dat geeft wel een boost aan je dagelijkse portie groenten.
Paarse morgenster smaak
De voedzame wortels zijn zoet van smaak en bevatten melksap. Het bleekcrème vruchtvlees is heerlijk en herinnert aan artisjok en asperge. De smaak lijkt op die van asperges, daarom worden ze ook wel armeluis-asperges genoemd. De smaak wordt ook wel eens vergeleken met oesters.
Een aparte en leuke aanvulling op het menu, heerlijk gebakken in wat vloeibare margarine. Ze doen het ook goed in soep.
Deze schorseneer bevat veel ijzer.
Recepten en inspiratie om de paarse morgenster te gebruiken:
- In salades (blaadjes) of in gerechten als vervanger van spinazie.
- Koud in een salade met partjes sinaasappel.
- Als asperges met gekookt ei en ham.
- Met prei en roomsaus.
- In soep.
- Met kaassaus.
- Met gebakken ui, paprika en champignons.
- Gegratineerd met verschillende sausjes