Olijven kopen en bewaren
Als je kiest voor olijven uit blik of glas is het slim om op de houdbaarheidsdatum te letten. Je kunt olijven met of zonder pit kopen. Olijven in een geopend glas kun je het beste in de koelkast bewaren.
Zelf olijven telen
Olijfboompjes koop je kant en klaar in de winkel. Na ongeveer vijf jaar kun je de olijven aan de inmiddels prachtige boom oogsten. Meer weten over zelf olijfbomen kweken? Kijk op de website van Mijn Keukentuintje.
Teelt en seizoen
De olijf behoort tot de steenvruchten en is dus geen groente. Olijfbomen groeien vooral rond het Middellands Zeegebied. Olijven zijn aanvankelijk groen van kleur, maar worden donkerder naarmate ze langer in de zon hangen.
Olijven eet je niet vers van de boom. Ze worden eerst een paar maanden tot een jaar in een zoutwaterbad gelegd om hun bittere smaak te verliezen. Bekijk hier het filmpje van de Keuringsdienst van Waarde over de bewerking van olijven.
Tip
Geef je gerecht meer smaak met deze lekkere vrucht. Zo kom je gemakkelijk aan je dagelijkse portie fruit van 200 gram.
Olijf smaak
Olijven geven gerechten een hartige smaak. Deze veelzijdige steenvrucht kun je zo gebruiken:
- In een tomatensalade met ui, citroensap, basilicum en sardientjes.
- In een sperziebonensalade met citroen en ei.
- In caponata met aubergine, paprika en kappertjes.
- In salade niçoise met sla, cherrytomaatjes, haricots verts, paprika, aardappel en citroensap.